NCRV

Future Express

Future Express in Chili, afl. 9: 'We waren zo verliefd'

Zaterdag 20 maart

14:35 uur, Nederland 2

Future Express neemt de kijker mee op een avontuurlijke reis per trein door 12 landen en over 6 continenten. Future Express toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld.

In de negende aflevering reist Future Express door Chili, vanuit Santiago de Chille via Chillan naar Temuco.

Tussen 1973 en 1990 werd Chili geregeerd door dictator Pinochet. Tijdens zijn schrikbewind werden tienduizenden politieke tegenstanders gevangen genomen, gemarteld en gedood. Het verzet tegen Pinochet groeide. De wereld was solidair met het onderdrukte Chileense volk. Filmmaker Hof filmde in 1981 voor het eerst in Chili. Tijdens een verblijf van drie maanden werd hij door de geheime dienst gevangen genomen en het land uitgezet. Twintig jaar na de val van de dictatuur vertellen treinreizigers hem hoe de geschiedenis van het verzet doorleeft tot op de dag van vandaag.

Luis was nog een kind in de tijd van de avondklok en de politieke verdwijningen. Hij vertelt hoe hij als vanzelf bij het verzet betrokken raakte. De arrestaties en martelingen om hem heen sterkten hem in zijn politieke overtuiging.

De 22-jarige Ana Maria kent de dictatuur alleen uit de verhalen van haar ouders. Ze is verontwaardigd dat de schuldigen nog steeds niet gestraft zijn. Ze geeft les aan jonge kinderen en droomt ervan dat ze door haar onderwijs sterke en zelfstandige persoonlijkheden worden.

Voor conductrice Patricia is het woord Chili al genoeg voor een lyrische liefdesverklaring. Het is het land waar iedere gast wordt omhelsd en uitgenodigd wordt voor eten en drinken. Patricia houdt van haar werk en kan zich niet voorstellen hoe ze zonder haar spoorfamilie, zoals ze haar collegaâs noemt, zou moeten leven.

Tijdens de reis ontmoet Hof ook zijn oude vriendin Carla, die destijds met hem werd gearresteerd. Carla vertelt hoe intens je met elkaar de dictatuur beleefde. Binnen het verzet was er het gevoel dat je samen tegen het kwaad streed, een strijd die iedereen met elkaar verbond. âJe dacht niet na over de risicoâs, je wilde elkaar helpen, want we waren allemaal zo verliefd op elkaar!â

Future Express is een crossmediaal project van Hoffilm, NCRV, BOS, NIO en OHM, en bestaat uit een 12-delige documentaireserie, een interactieve website www.futureexpress.tv en een digitaal televisieprogramma op www.spirit24.nl.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in 2009.