Ingezonden persbericht



Hilversum, 18 maart 2010

Theatermakers bodil de la parra en beppe costa bij avro opium op radio 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 20 maart, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Opium begint aanstaande zaterdag een kwartier later vanwege schaatsen NK Allround, de finale van de wereldbeker en het WK Allround. Tussen 17.45 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:


· Ze waren de Spice Girls van de jaren dertig: het fameuze Trio Lescano. De Nederlandse zusjes Leschan waren razend populair in Italië. Theatermakers Bodil de La Parra en Beppe Costa maakten een voorstelling bij muziektheatergezelschap Orkater geïnspireerd op het leven van de dames: 'De meisjes van Mussolini'.


· De 80 seconden van Marleen van der Velden. De 22-jarige dichter won in 2008 de CJP kortverhalenwedstrijd en de eerste prijs bij de Literatuur Stimuleringsprijs Eindhoven.


· Ze was een revolutionair die kleding voor vrouwen zowel sexy als comfortabel wist te maken: Sonia Rykiel. De Parijse modeontwerpster zit nu ruim veertig jaar in het vak. Aanstaande zondag zendt Close-up de documentaire 'The day before ­ Sonia Rykiel' uit van Loïc Prigent. In 2008 volgde de regisseur Rykiel bij de hectische voorbereidingen op de modeshow die haar veertigjarige jubileum markeert. Modeverslaggever en Rykielliefhebber Milou van Rossum spreekt over de 80-jarige ontwerpster.


· Livemuziek van singersongwriter Beatrice van der Poel.


· De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach mag zich in Nederland in een ongekende populariteit verheugen. Talloze koren en musici laten de muziek van dit meesterwerk ieder jaar in de aanloop naar Pasen weer klinken. Sommige uitvoeringen hebben het karakter van een society event. Emile Wennekes, hoogleraar muziekgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, spreekt over dit fenomeen aan de hand van zijn bijdrage aan het boek 'De geheimen van de Matthäus Passion'.
· 19 manieren om de dag door te komen'. Dat is de titel van de nieuwe roman van Christophe Vekeman. Het is het achtste boek van Vekeman en gaat over een man die probeert te vluchten in de waanzin, en daar wonderwel in lijkt te slagen. Christophe Vekeman is schrijver en essayist, bekend van onder andere de roman 'Lege jurken'.
· Sander Donkers, journalist, gespecialiseerd in popmuziek en winnaar van de popmediaprijs 2010 , bespreekt de nieuwste cd's.
· De Virtuele Vitrine met fotograaf Koos Breukel.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.