NCRV

Rondom 10

De angst regeert

Zaterdag 20 maart
21.10 uur, Nederland 2

Zaterdag bij de NCRV in Rondom 10: Nederland werd afgelopen week opgeschrikt door de moord op Milly Boele. Het feit dat de 12âjarige Dordtse op klaarlichte dag door een buurman werd meegenomen en om het leven werd gebracht, veroorzaakt angst onder buurtbewoners en ouders in het algemeen voor wat er met hun eigen kind kan gebeuren. Dat de verdachte een agent is, voedt het gevoel van onveiligheid nog meer. Mensen zijn boos en vooral bang. De angst regeert in Nederland en houdt de mensen in zijn greep.

Waar komt dat vandaan en welke rol spelen de media daarbij? De angst is begrijpelijk, maar wordt misschien ook versterkt door de uitgebreide media-aandacht. Voeden we onze angstgevoelens zelf door alles tot in de puntjes tot ons te nemen? Wat is de rol van de media daarbij?

De pyromaan van Veendam staat zo in de spotlights dat de angst groeit voor huizen die in brand worden gestoken. Maar ook alle berichten over de Mexicaanse griep vorig jaar zorgden voor aardig wat onrust. Een bericht in de krant of het journaal is niet meer voldoende, alles wordt tot in detail gebracht met live-verbindingen met verslaggevers en ingelaste nieuwsflitsen. We willen alles zien, horen en weten, maar ondertussen groeit onze angst en maken we ons steeds meer zorgen over onze veiligheid.

In Rondom 10 een debat over de angst die er in Nederland heerst.