Philips

Philips digitale Pathologie

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de United States & Canadian Academy of Pathology, te houden van 20 tot 26 maart 2010, presenteert Philips het prototype van de in ontwikkeling zijnde objectglaasjesscanner met bijbehorend beeldbeheersysteem.

Radiologie en pathologie zijn hoekstenen van de kankerdiagnostiek: radiologie maakt nauwkeurig lokaliseren en biopteren van tumoren mogelijk, terwijl de pathologie de maligniteit ervan bevestigt. De radiologie is al 'digitaal gegaan'. Als dat proces zich niet had voltrokken, dan waren vele van de hedendaagse computergestuurde beeldvormingsmodaliteiten niet mogelijk. De hedendaagse radioloog bekijkt net zo gemakkelijk röntgenbeelden op een computerscherm als conventionele röntgenfoto's op een lichtbak. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd van de patholoog.

Onderdeel van de hedendaagse pathologiepraktijk is microscopisch onderzoek van weefselcoupes aangebracht op glazen objectglaasjes en op de juiste wijze gekleurd. Het prepareren van de objectglaasjes, het bezorgen van de glaasjes bij de patholoog en het pathologisch onderzoek zijn stuk voor stuk tijdrovende processen. Nauwkeurige interpretatie, essentieel voor de beste uitkomst voor de patiënt, vereist grote vaardigheid en uitgebreide ervaring. Er bestaan momenteel maar weinig instrumenten waarmee kenmerken van de beelden die de patholoog onder de microscoop ziet, nauwkeurig kunnen worden gekwantificeerd.

Toegenomen vraag
Philips hanteert een holistische benadering van de zorgcyclus voor kankerpatiënten. Vanuit die visie heeft Philips vele onvervulde behoeften binnen de oncologie bestudeerd. Eén van die behoeften is de immer groeiende vraag naar diagnostiek op basis van anatomische pathologie. De bevolkingssamenstelling verschuift naar grotere aantallen mensen in de oudere leeftijdscategorieën, wat betekent dat er meer zieken komen, van wie velen aan kanker lijden. Verder maakt de hedendaagse hoge incidentie van obesitas dat een grotere proportie van de bevolking op jongere leeftijd risico op kanker loopt. Bovenop die factoren komt nog dat de hedendaagse complexe mix van nieuwe en bewezen therapieën om steeds meer pathologische gegevens vraagt, gericht op de juiste therapie voor de juiste patiënt op het juiste moment (gepersonaliseerde geneeskunde). De toegenomen vraag naar pathologiediensten houdt momenteel echter geen gelijke tred met het aanbod van bekwame pathologen, dat wil zeggen vakmensen die in de meeste delen van de wereld nog altijd schaars zijn. Daardoor bestaat er een reële behoefte aan technologie waarmee zowel de efficiëntie van pathologielaboratoria als de kwaliteit van de diagnostiek verbetert.

'Digitaal gaan'
Net als bij de radiologie al gebeurd is, kan de oplossing liggen in de digitalisering van pathologiebeelden, niet alleen om ze gemakkelijker te kunnen opslaan, terughalen, beoordelen en verspreiden, maar ook omdat beeldanalysesoftware kan worden ingezet om pathologen te helpen kwantificeren van wat ze zien. De geïntegreerde oplossingen voor digitale pathologie van Philips zijn ontworpen om al deze doeleinden te realiseren. Deze oplossingen profiteren van de bestaande Philips-expertise op het gebied van medische radiologische beeldvorming (bijvoorbeeld röntgenfoto's en CT-scans) en van de Philips-expertise op het gebied van radiologische beeldarchivering- en communicatiesystemen (PACS - Picture Archiving and Communications Systems).

Voor het vastleggen van de beelden ontwikkelt Philips een objectglaasjesscanner. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met vooraanstaande pathologieafdelingen om ervoor te zorgen dat de scanner naadloos in de bestaande werkstromen kan worden ingepast. Dit houdt onder meer in de noodzaak van een intuïtieve gebruikersinterface en een hoge mate van automatisering. Verder is de scanner zodanig ontworpen dat voldaan wordt aan de hoge productie-eisen van pathologieafdelingen: in totaal zijn minder dan 50 seconden per objectglaasje nodig voor afhandeling en beeldvorming en er kunnen tot 300 objectglaasjes worden voorgeladen. De scanner is uitgerust met 40x optische vergroting en een beeldsensor met hoge resolutie, alsmede met dynamische autofocustechnieken (oorspronkelijk door Philips ontwikkeld voor Blue-Ray disc-spelers) waarmee de omtrekken van weefselcoupes, die nooit perfect plat zijn, wordt gevolgd.

Ook al is een objectglaasje betrekkelijk klein (meestal 1,5 x 1,5 cm), toch zijn voor de beeldvorming van weefselmonsters bij de noodzakelijke resolutie honderden miljoenen pixels nodig, waardoor bestanden met een grootte van zo'n 10 GB per beeld (bij 40x vergroting) worden gegenereerd. Daarom moeten beeldbeheersystemen voor pathologie zodanig worden ontworpen dat deze grote digitale beeldbestanden efficiënt kunnen worden opgeslagen, teruggehaald en bekeken. Om aan deze eis te voldoen is het Philips-systeem zodanig ontworpen dat ermee datasnelheden van 500 MB/s gehaald kunnen worden. Met de bedrijfseigendommelijke iSyntax-beeldweergavetechnologie is snel pannen en zoomen mogelijk voor het richten op en bekijken van fijne details. Het systeem is eveneens voorzien van beeldanalysesoftware voor herkenning en kwantificering van weefselkenmerken. Voorts kan ondersteunende informatie, zoals patiëntgegevens en röntgenbeelden, in het prototype van het systeem worden ingevoerd, zodat een veelomvattend overzicht ontstaat.

Verbetering van de efficiëntie
Digitalisering van pathologiebeelden kan ook tot nieuwe werkwijzen leiden ter verdere verbetering van de efficiëntie van pathologiediensten. Bij het raadplegen van een externe specialist hoeft het bijvoorbeeld niet meer nodig te zijn om de objectglaasjes zelf op te sturen. Het is wellicht ook niet meer nodig om pathologisch laboranten en pathologen in hetzelfde instelling te huisvesten. Dat beelden snel tussen instellingen kunnen worden uitgewisseld, maakt het misschien zelfs mogelijk om geordende, rond virtuele netwerken gevestigde pathologiediensten op te zetten.

Toekomstige samenwerking
Philips werkt momenteel samen met vooraanstaande pathologieafdelingen aan de evaluatie van de voordelen van het systeem in de echte klinische omgeving. Er moet nog veel gebeuren om de voordelen van digitale pathologie ten volle te benutten. Voor digitale pathologiebeelden bestaat bijvoorbeeld nog geen standaard zoals DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine [digitale beeldvorming en communicatie in de geneeskunde], een standaard voor het hanteren, opslaan, afdrukken en versturen van medische beeldvormingsinformatie).

Philips gaat daarom graag partnerschappen aan met organisaties die dergelijke standaarden mede kunnen helpen ontwikkelen. Philips streeft ook actief samenwerking na met bedrijven die gespecialiseerd zijn in histologische kleuring, kleuringstechnieken en andere histopathologische procedures met als doel het systeem verder te ontwikkelen - bijvoorbeeld het ontwikkelen van bijbehorende hulpinstrumenten voor beeldanalyse en klinische besluitvorming.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Maltha

Philips Healthcare
Tel: +31 40 2780125
Email: joost.maltha@philips.com

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.