Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 11 maart 2010

TED BRANDSEN HOUDT EERSTE INE RIETSTAP LEZING
Het klimaat voor dans in Nederland kritisch bekeken.
Ted Brandsen, choreograaf en artistiek directeur van Het Nationale Ballet, houdt op zaterdag 20 maart 2010 in het Lucent Danstheater de allereerste Ine Rietstap Lezing. Brandsen zal met kritische blik zijn licht laten schijnen over het klimaat voor dans in Nederland. Ine Rietstap, danser, dansdocent en jarenlang recensent, werd vorig jaar tijdens het Holland Dance Festival 2009 op haar tachtigste verjaardag geëerd met deze jaarlijkse lezing die haar naam draagt vanwege haar belangwekkende bijdrage aan de dans in Nederland.
Met de jaarlijkse Ine Rietstap Lezing wil initiatiefnemer Theater Instituut Nederland (TIN) het debat in en de reflectie over de danswereld in Nederland stimuleren. Jaarlijks zal daarom een prominent persoon uit de dans- of cultuursector uitgenodigd worden om de lezing te houden. De Ine Rietstap Lezing 2010 is een samenwerking van het TIN met het Holland Dance Festival, Korzo, TM en het Lucent Danstheater. Na de lezing danst het Nationale Ballet Hans van Manen in the picture.
Ted Brandsen
Ted Brandsen (1959) danste van 1981 tot 1991 bij Het Nationale Ballet. Daar zette hij in 1985 zijn eerste schreden op het pad van de choreografie. In de jaren die volgden creëerde hij werk voor diverse gezelschappen in Nederland. In 1991 stopte hij met dansen en ging hij zich geheel richten op het choreograferen. In 1998 werd Brandsen benoemd tot artistiek directeur van het West Australian Ballet in Perth. Ook voor dit gezelschap creëerde hij vele gewaardeerde werken. Begin 2002 keerde Brandsen terug naar Het Nationale Ballet -aanvankelijk in de positie van adjunct artistiek directeur en huischoreograaf. In juli 2003 werd hij benoemd tot artistiek directeur van het gezelschap.
Ine Rietstap
Ine Rietstap (1929) was 37 jaar dansrecensent voor NRC Handelsblad. Naast recensies schreef zij ook veel beschouwende stukken over de dans en de ontwikkelingen binnen het vakgebied. Rietstap ontving meerdere prijzen voor haar werk, waaronder de Pierre Bayleprijs voor kunstkritiek. Van 1947 tot 1967 danste zij onder andere bij het Ballet van de Lage Landen en speelde ze belangrijkste rollen bij het Scapino Ballet. Rietstap was jarenlang voorzitter van Stichting Danserfonds '79 en lid van verschillende adviescommissies.
Datum zaterdag 20 maart 2010
Locatie Fonds 1818 Foyer, Lucent Danstheater
Tijd 19.15 uur
Reserveren Lucent Danstheater, 070 88 00 333 of www.lucentdanstheater.nl (ook voor het aansluitende Hans van Manen in the picture programma van Het Nationale Ballet)