Autosector kampt met tekort aan gekwalificeerd personeel

24/02/2010 10:26

FIELD / URBAN COMMUNICATION

Gouden Autosleutelhanger zoekt en beloont beste studenten Autotechniek

Ondanks de crisis en de groeiende werkloosheid kampt de autosector met een tekort aan gekwalificeerd personeel. De autosector biedt nochtans een grote werkgelegenheid. Zo stelt alleen al de sector van de autoverkoop en -reparatie meer dan 100.000 personen tewerk. FEDERAUTO wil, in samenwerking met Toekomstopwielen.be, via de wedstrijd "Gouden Autosleutelhanger" de jeugd opnieuw motiveren om voor een autotechnische studierichting te kiezen. In deze wedstrijd strijden 100 leerlingen autotechniek en automechanica om de "Gouden Autosleutelhanger" en de bijhorende titel van "beste leerling(e) autotechniek".

Al te vaak wordt de autosector geklasseerd als een sector die geen mooie perspectieven biedt aan jongeren. Ouders zien hun kinderen dan ook liever geen autotechnische opleiding volgen en hopen dat hun passie voor alles op wielen beperkt blijft tot wat knutselen in de eigen garage.

Niets is echter minder waar. Gemotiveerde vakmannen (en -vrouwen) vinden in de autosector makkelijk een job die bij hen past. Met een diploma in de autotechniek kan je in veel meer bedrijven aan de slag kan dan men op het eerste gezicht zou denken. Garages en koetswerkbedrijven zijn de bekendste autobedrijven maar daarnaast zijn er ook nog pechverhelpingsbedrijven, autoconstructeurs of de automobielinspectie. Ook een carrière als schade-expert, leraar of technicus bij een vervoersmaatschappij zoals De Lijn behoort tot de mogelijkheden.

Toekomstopwielen.be voorspelt mooie carrière voor gediplomeerde autotechniekers

Toekomstopwielen.be is een actie van de autosector en een initiatief van FEBIAC (Belgische automobiel- en tweewielerfederatie), FEDERAUTO (Belgische confederatie van de autohandel en reparatie en van de aanverwante sectoren) ABVV Metaal en ACV Metaal en wordt gecoördineerd door EDUCAM (hét kennis- en opleidingscentrum van en voor de autosector en de metaalaanverwante sectoren ).

Toekomstopwielen.be heeft tot doel jongeren die gepassioneerd zijn door technieken ertoe aan te zetten een opleiding en beroep in functie van hun talenten te kiezen. Daarnaast wil het ook leerkrachten en werkgevers helpen bij de ondersteuning van deze technische talenten tijdens hun studies en beroepscarrière.

Wedstrijd" De Gouden AutoSleutelhanger 2010"

Maar liefst 50 scholen uit Vlaanderen en Wallonië vaardigen elk een team van 2 studenten af. Alle deelnemers zijn leerlingen TSO autotechniek of leerjongens- en leermeisjes (SYNTRA, IFAPME, EFPME, IAWM) van het laatste jaar automechanica.

De wedstrijd is opgesplitst in de twee landsdelen. Op 20 maart wordt in het competentiecentrum AutoFORM in Luik onder de Waalse deelnemers de beste student(e) autotechniek en de beste school verkozen. Op 26 maart is het in het VDAB Center Tricherheide de beurt aan de Vlaamse leerlingen en scholen om onderling uit te maken wie over het grootste autotechnisch talent beschikt.

In de eerste voorronde werken de verschillende schoolteams een aantal praktische proeven af. Nadien leggen alle leerlingen, individueel, een theoretische test af. In al deze proeven staat de moderne autotechnologie centraal. Na dit eerste deel van de wedstrijd selecteert een professionele jury, bestaande uit afgevaardigden van FEDERAUTO, het Competentiecentrum AutoFORM, EDUCAM en D'Ieteren, per wedstrijd vier leerlingen die onderling zullen strijden om de hoofdprijs.

Deze vier finalisten nemen het tegen elkaar op in een ultieme praktische proef waarbij elke leerling een Golf blue Motion, ter beschikking gesteld door partner D'Ieteren Import, wordt toegewezen. In elke Golf werden een of meerdere fouten (defecten) aangebracht in de mechanica of elektronica. De leerling die het snelst de juiste diagnose stelt en de beste oplossing voorstelt, mag zich de winnaar van de Gouden Autosleutel 2010 noemen. Ook de ereplaatsen worden beloond met een zilveren en bronzen exemplaar. Naast deze individuele prijzen kunnen ook de scholen zelf in de prijzen vallen via het scholenklassement.

De winnaar kan op een mooi prijzenpakket rekenen. Zo mag hij, samen met zijn teamgenoot en begeleidende leraar, de Formule 1 wedstrijd in Francorchamps bijwonen. Daarnaast voorziet D'Ieteren ook nog een cadeaupakket bestaande uit o.a. een gps en autoradio. Sponsors TAE en FACOM trakteren op hun beurt de winnende school op een nieuwe technische uitrusting en MIDAS biedt o.a. de twee beste scholen een opleidingsmoment aan in één van zijn opleidingscentra.

Praktische informatie:

- Wedstrijd Gouden Autosleutelhanger 2010 - Wallonië

Op 20 maart in het kenniscentrum AutoFORM -Rue Saint-Nicolas 68, 4000 Luik

- Wedstrijd Gouden Autosleutelhanger 2010 - Vlaanderen

Op 26 maart in het VDAB Training Center - Trichterheideweg 9, 3500 Hasselt

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel