Evangelische Omroep

Nr. 062
Hilversum, 17 maart 2010

ORANJES STEKEN HANDEN UIT DE MOUWEN TIJDENS NL DOET Blauw Bloed, zaterdag 20 maart om 19.35 uur op Nederland 2

Aanstaande zaterdag in het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed aandacht voor de activiteiten van de Oranjes tijdens NL DOET, voorheen Make A Difference Day. Leden van de koninklijke familie steken als vrijwilliger hun handen uit de mouwen. Vorig jaar zagen we prins Willem-Alexander en prinses Máxima bijvoorbeeld een speeltuin opknappen en bezocht koningin Beatrix een kunstproject voor slechtzienden. Wat de royals dit jaar gaan doen is nog een verrassing, maar in Blauw Bloed ziet u de eerste beelden!

Daarnaast zien we in Blauw Bloed prinses Máxima, die samen met Svetlana Medvedev (de first lady van Rusland) officieel de Keukenhof opent. Het thema van deze editie van de Keukenhof is dan ook toepasselijk 'From Russia with love'. Verder in Blauw Bloed een reportage over koninklijk kant. Koninginnen en prinsessen, allemaal lijken ze een voorliefde te hebben voor deze delicate stof. Want een beetje koninklijke outift laat zich graag afmaken met prachtige kanten details.

Series en films over koninklijke families en personen, het lijkt de laatste tijd een ware trend. Na series als Juliana, De Prins en het Meisje en Bernhard: Schavuit van Oranje is er nu de serie De Troon, over koning Willem I, II en III. Het gaat hier echter om drama, waar de historische feiten nog wel eens onder te lijden hebben. In de studio is tv-recensent Hans Beerekamp te gast om te vertellen of het bezwaarlijk is als koninklijke series niet helemaal historisch correct zijn.

De koninklijke familie van Groot-Brittannië heeft met William en Harry twee heuse glamour-prinsen in huis. De broers hebben veel gemeen, maar verschillen ook op sommige fronten van elkaar. Eén ding is zeker: ze zoeken allebei graag de schijnwerpers. Blauw Bloed werpt een nadere blik op de Britse broers.

Tot slot in Blauw Bloed de start van een nieuwe lenteserie: Oranje en Amsterdam. De banden tussen de royals en onze hoofdstad zijn niet altijd even soepel geweest, maar Mokum heeft ook zeker veel koninklijke geschiedenis. Historica Reinildis van Ditzhuyzen en erfgoeddeskundige Korneel Aschman laten de kijker kennismaken met de verborgen geschiedenis van Oranje Amsterdam.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed, zaterdag, vanaf 19.35 uur, op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.
---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep