Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
2010

18 maart 2010

Tourvlag komt naar Rotterdam
Aanstaande zaterdag komt de vlag van Le Grand Départ op een bijzonder manier van Den Bosch naar Rotterdam, waar de start in 1996 plaatsvond. Als met de klassieker Milaan-San Remo het internationale wielerseizoen 2010 officieel op gang wordt geschoten, zullen in Den Bosch tweehonderd fietsers richting Rotterdam vertrekken voor de wedstrijd Le Tour Fou Pédalant, de Ronde van de fietsende dwaas. De deelnemers finishen na 111 kilometer tussen 13.00 en 13.30 uur op de Coolsingel, waar de Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius de vlag feestelijk in ontvangst zal nemen.

Le Fou Pédalant
Onder de deelnemers bevinden zich bekende namen als Michael Boogerd, Kees Bal, Piet van Katwijk, Richard Groenendaal en Wilfried de Jong. De start is om 9.00 uur in Den Bosch en Rini Wagtmans zal de wagen van de wedstrijdleiding `bemannen'. De naam van de wedstrijd is een verwijzing naar de in 1992 in Den Bosch overleden legendarische wielrenner Gerrit Schulte. De Franse sportjournalist Gaston Bénac omschreef Schulte in 1936, nadat de coureur, toen nog als amateur, in het internationale criterium van de Parijse Tuileriën een demonstratie van zijn ongekende mogelijkheden had gegeven, als Le Fou Pédalant.

Village Départ
Mede-initiatiefnemer Frans-Joseph Sinjorgo ziet het als een mooie manier om afscheid te nemen van de titel `Laatste Nederlandse stad waar de Tour de France van start ging'. Zo wordt letterlijk en figuurlijk de vlag overgedragen aan opvolger Rotterdam. Verder is het voor de deelnemers een unieke ervaring om te rijden in een groot peloton en op speciaal afgesloten wegen. Op de Parade in Den Bosch is een Village Départ ingericht. Bovendien zal de bisschop de deelnemers voor de start zegenen voor hun rit richting de Rotterdamse Coolsingel.

Over Le Grand Départ Rotterdam 2010
Van donderdag 1 tot zondag 4 juli aanstaande zal de Tourkaravaan in Rotterdam neerstrijken voor Le Grand Départ Rotterdam 2010. Op donderdag is de officiële Toertocht Grand Départ met aansluitend de ploegenpresentatie op het Willemsplein. Een dag later vinden er diverse evenementen plaats op het parcours van de proloog. Op zaterdag 3 juli wordt op beide oevers van de Nieuwe Maas een proloog van bijna negen kilometer gereden. Op zondag vertrekt het peloton met een Tour de Ville richting de Erasmusbrug waar het officiële startschot gegeven zal worden. In de aanloop naar Le Grand Départ vinden er diverse `New Energy' randactiviteiten plaats in de stad, die duurzaamheid, bewegen, gezondheid en jeugd verbinden met de wielersport.