Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Amsterdam, 18 maart 2010

Fra Fra Sound na 30 jaar terug in Amsterdamse Bijlmer

Release CD Black, Dutch & More

De Amsterdamse jazzband Fra Fra Sound luidt met de release van het album Black, Dutch & More hun dertig jarig jubileum in. Op zaterdag 20 maart 2010 geven de zeven muzikanten het eerste concert van een reeks jubileumconcerten in het Bijlmerpark Theater. Hiermee keert de band terug naar de plek waar zij in 1980 zijn opgericht, de Amsterdamse Bijlmer.

Fra Fra Sound, die op concertpodia in meer dan vijftig landen heeft gestaan, combineert verschillende elementen uit zwarte muziek wereldwijd tot een eigen sound. Jazz met wereldse invloeden van de Noord-Amerikaanse Jazz en Funk, Surinaamse kaseko, kawina en winti en Afrikaanse ritmes.

Met Black Dutch & More slaat Fra Fra Sound een nieuwe weg in. Met dit nieuwe project combineren zij hun muziek met storytelling, spoken word en poetry. De uit Oakland, California afkomstige gastartiest Ghasem Batamuntu improviseert op het album en tijdens de tour, samen met de 7 muzikanten van Fra Fra Sound, over thema's als zwarte identiteit, klank, kleur, muziek, melodie en maatschappij.

'The music is here to stay, not a thing you can do to take the power away, Hard soldiers never leave the fray, men in frontline no matter what you say, Always changing faces so you can never say, concieved in ancient times, still here today!' Aldus Ghasem Batamuntu

www.frafrasound.com

Geluidsfragmenten

1. Anansi (mp3)
2. Guess What (mp3)
3. Identity (mp3)

Over Fra Fra Sound
Begin jaren '80 werd Fra Fra in de Amsterdamse Bijlmer opgericht. Diverse musici zijn sindsdien lid geweest van Fra Fra Sound. Vincent Henar is bassist, muzikaal leider en medeoprichter van Fra Fra Sound. Verder bestaat de band uit nog zes muzikanten, allen geboren buiten Nederland (Suriname, VS en Venezuela), maar inmiddels al lange tijd woonachtig in Nederland.

'Fra Fra' heeft verschillende betekenissen: het staat voor een mengvorm, maar ook voor vreemd, anders, mysterieus; de onzichtbare verwantschap. 'Fra Fra' is tevens de naam van een stam in Noord-West Ghana: de Fra Fra people. De naam weerspiegelt de verwantschap tussen muziek, dans, religie en wereldbeschouwing uit de Afrikaanse diaspora en West-Afrika.

In de afgelopen jaren verzorgde Fra Fra Sound succesvolle optredens in verschillende Europese en Afrikaanse landen, Azië, maar ook in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In theaterseizoen 2008/2009 was Fra Fra Sound op tournee om de laatste cd 'Dya So' te promoten. 'Dya So' betekent 'Right here, right now'.

----------

Noot voor de redactie,