Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zeeuws aandeel in slavenhandel groter dan gedacht

De rol van de Zeeuwen bij de trans-Atlantische slavenhandel is veel omvangrijker geweest dat tot nu toe is aangenomen. Geen 33 procent, zoals tot voor kort werd aangenomen, maar bijna 46 procent van de door Nederlanders getransporteerde slaven is door Zeeuwse schepen vervoerd. In totaal vervoerden Zeeuwen ruim 268.000 slaven vanuit Afrika. Dat heeft de Middelburgse maritiem historicus Ruud Paesie becijferd op basis van nieuw geanalyseerde gegevens en niet eerder gepubliceerde onderzoeksresultaten. Paesie onderzocht eerder de rol en omvang van Zeeuwse lorrendraaiers of smokkelaars die op West-Afrika handeldreven en hun betrokkenheid bij de slavenhandel.

Deze week publiceert Paesie zijn bevindingen in Zeeland, het kwartaalperiodiek van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen (KZGW). Daarin wijst Paesie ondermeer op het bestaan van een database, waar op dit moment circa 35.000 internationale slavenreizen in zijn opgenomen, en die digitaal raadpleegbaar is.

Dr. Ruud Paesie (1956) is maritiem historicus. In 1997 lokaliseerde hij het VOC-wrak Ravesteyn in de Maldiven en publiceerde daarover. In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar de illegale goederen- en slavenhandel op West-Afrika tijdens het achttiende-eeuwse handelsmonopolie van de West-Indische Compagnie. Hij publiceert over uiteenlopende maritieme en cartografische onderwerpen.