Ingezonden persbericht


Amsterdam, 20 maart 2010

PERSBERICHT

Digitalisering Nederlandse Cinema

PricewaterhouseCoopers gaat EYE Film Instituut Nederland adviseren bij het Project Digitalisering Nederlandse Cinema. De accountants- en adviesorganisatie zal een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een Masterplan voor de modernisering van het Nederlandse filmvertoning- en distributiecircuit. Vanaf medio 2010 moet de overstap van analoge naar digitale technologie in de Nederlandse filmsector zijn beslag krijgen.

In overleg met onder meer de Nederlandse filmbranche en het Nederlands Fonds voor de Film heeft EYE afgelopen februari het startsein gegeven voor het Project Digitalisering Nederlandse Cinema. Gamila Ylstra, voormalig hoofd Film van het ministerie van OCW en directeur van FINE heeft voor EYE de projectleiding op zich genomen. Tot de deelnemers van de projectgroep behoren de directies van de brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (resp. NVB, NVF en NVS) en experts op het gebied van financiering en Europees audiovisueel beleid.

Snelle overgang gewenst
Nog voor het begin van de zomer wil de projectgroep met PricewaterhouseCoopers een Masterplan ontwikkelen voor de digitalisering van het vertonings- en distributiecircuit. Doel is om de filmbranche aan te laten sluiten op recente internationale ontwikkelingen. Met het succes van 3D-films als Avatar neemt ook in Nederland de druk toe om een snelle transitie naar digitale technologie te maken, culturele en economische kansen te benutten en te voorkomen dat er een splijting in de markt ontstaat. Het gevaar dreigt immers dat kleine partijen zoals de filmhuizen, onafhankelijke arthouses en distributeurs van Europese cinema door hun beperkte middelen de aansluiting met digitale innovatie missen. Het Masterplan schetst de voorwaarden waaronder een 'digitale uitrol' kan plaatsvinden: een gecoördineerde aanpak waarbij de sector het voortouw neemt, bespaart tijd en kosten en is noodzakelijk om een divers filmaanbod en een fijnmazig, regionaal gespreid vertoningcircuit te garanderen. Digitale innovatie biedt de filmsector ook legio groeikansen door de grotere variëteit van het aanbod; het vertonings- en distributiecircuit zal door de beschikbaarheid van uitgebreide online en on demand-catalogi creatiever en sneller kunnen inspelen op de vraag van het publiek en de (filmhistorische) nieuwsgierigheid van het publiek prikkelen.

Rol van de overheid
PricewaterhouseCoopers zal onder meer de validatie van en financieringsopties voor eerdere voorstellen van de NVB voor zijn rekening nemen. Ook is een pilot-project gestart in samenwerking met het Dutch Media Hub-project, een initiatief om Nederland te promoten als 'Digital Gateway to Europe'. Dit project komt voort vanuit de media industrie en wordt mede gefinancierd vanuit de overheid in het kader van de economische regeringsagenda 'Pieken in de Delta'. Binnen het beleidskader 'Cultuur en Economie' wordt onderzocht of de overheid een bijdrage kan leveren aan de overschakeling naar digitale technologie.
Noot voor redacties

Meer informatie (

Ingezonden persbericht