Wereldverteldag 2010 zaterdag 20 maart

16/03/2010 09:19

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Wereld Verteldag 2010

Rondom zaterdag 20 maart zijn vertellers in heel Nederland actief op allerlei locaties, van sportclubs tot bibliotheken en van stadspleinen tot theaters. Het is dan Wereld Verteldag, en dit wordt gevierd door vertellers in alle continenten om op deze manier het vertellen van verhalen breed onder de aandacht brengen. Nederland sluit hiermee aan bij World Storytelling Day. De activiteiten van de vertellers vinden plaats door het hele land.

Levende traditie

Vertellers werken speciaal voor deze dag met elkaar samen om een groot feest te maken van vertellen. Verhalen vertellen is springlevend, en het luisteren naar een verhaal is voor jong en oud een traktatie. Ter ere van Wereld Verteldag zullen veel voorstellingen op deze dag gratis toegankelijk zijn. Overal in het land op sportclubs en bij de plaatselijke scouting, maar ook op bijzondere en historische locaties zijn vertellers op deze dag actief. Er is wat te doen in zowel steden als dorpen, van Amsterdam tot Zwolle.

Licht en schaduw

World Storytelling Day heeft als thema Light and Shadow, waar we in Nederland graag bij aansluiten met Licht en Schaduw. Het thema wordt zo creatief mogelijk benut met optredens die met donker en licht werken. Zoals Verhalen bij het kampvuur: vertellers brengen verhalen van licht naar donker bij een spannend kampvuur.

Stichting Vertellen

De Nederlandse organisatie van Wereld Verteldag is in handen van de Stichting Vertellen. Binnen deze stichting is in 2009 een werkgroep gevormd, die zich bezig houdt met alle aspecten van Wereld Verteldag, zoals promotie, organisatie, meerjarig beleid en website-beheer. Dit wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de Stichting Vertelcultuur. De inhoud van de voorstellingen zelf is volledig bedacht en uitgevoerd door de vertellers.

Geniet mee van Wereld Verteldag!

Zou er iets te doen zijn bij u in de buurt? Omdat Wereld Verteldag gedragen wordt door de vertellers zelf, is het afhankelijk van de regio welke activiteiten er op stapel staan. Houd daarom de lokale media in de gaten en kijk in uw bibliotheek of cultureel centrum of er bij u in de buurt iets georganiseerd is rond Wereld Verteldag.