Uitgave van Consulaat Generaal van Nepal in Nederland
Nepal Nieuws
http://www.nepal.nl/nieuws.htm

Koirala overleden

Girija Prasad Koirala is overleden. Rond het middaguur blies hij de laatste adem uit. Hij is bijna 87 jaar oud geworden. Zijn dood werd om 13:45 officieel bekend gemaakt (9 uur in de ochtend Nederlandse tijd).


G.P. Koirala was één van de voornaamste politici sinds 1990. Tot de laatste dag was hij leider van de Nepalese Congres Partij. In totaal is hij vijf keer premier geweest.
De laatste jaren had hij in toenemende mate problemen met zijn gezondheid. Op het laatst werd hij door een team van vijf artsen bijgestaan, in een speciaal voor hem ingerichte ziekenkamer in het huis van zijn dochter Sujata, zijn beoogd opvolger en Minister van Buitenlandse zaken van Nepal.

De gezondheid van Koirala was afgelopen week dramatisch verslechterd, twee dagen nadat hij uit het Shahid Ganga Lal Heart Centre was ontslagen. Sedert afgelopen Donderdag was hij buiten bewustzijn. Vanaf dat moment verzamelden familieleden en volgelingen zich rond zijn ziekbed.

Het stoffelijk overschot zal morgen worden opgebaard in het Dashrath Stadion, vanaf acht uur in de morgen tot het begin van de middag. Daarna zal hij in precessie worden begeleid naar Pashupati Ayaghat, aan de oever van de heilige Bagmati rivier, waar de crematie zal plaatsvinden.

Leiders van politieke partijen, zoals premier Madhav Kumar Nepal (UML), Pushpa Kamal Dahal (Maoisten) UML voorzitter Jhala Nath Khanal, namen van hem afscheid in de loop van zaterdag.

Met Koirala's overlijden breekt een periode van politieke onzekerheid aan. Want, hoe oud en ziek hij ook was, tot het laatste moment hij had de touwtjes stevig in handen.