Ingezonden persbericht


Maastricht, 21 maart 2010 - Goede verkopen op TEFAF 2010 bevestigen de indruk dat de kunst- en antiekmarkt ondanks de economische crisis sterk blijft. TEFAF is voor de 263 deelnemers uit 17 landen en de 72.500 bezoekers een stimulerende omgeving. De beurs, die nog tot en met 21 maart loopt, trekt hiermee circa 7% meer bezoekers dan vorig jaar.

Volgens een woordvoerder van Maastricht/Aachen Airport zijn er tijdens TEFAF 171 privé vliegtuigen geland. Amerikaanse verzamelaars en musea maakten dit jaar hun rentrée. Hun vele aankopen toonden een herwonnen vertrouwen. De hoeveelheid Europese verzamelaars blijft echter nog steeds het grootst, zowel in aantal als in koopkracht. Dit komt overeen met de conclusies uit de meest recente kunstmarktstudie die in opdracht van TEFAF is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de EU goed is voor ruim 50% van de kunstverkopen wereldwijd en daarmee de Verenigde Staten met 30% marktaandeel ver achter zich laat.

TEFAF Maastricht wordt omschreven als een museum waar alles te koop is. Vele echte musea zien TEFAF dan ook als een must om op de hoogte te blijven, en aankopen te doen. Meer dan 150 musea en instellingen uit 18 landen bezochten de beurs.

De nieuwe sectie TEFAF on Paper werd goed ontvangen. De Parijse handelaar Tanakaya sprak van een heel goede beurs. Hij verkocht onder meer twee zeldzame vroege prenten van Hashiguchi Goyô, getiteld Kami sukero Onna, 1921, en Keshô no Onna, 1918, voor ¤32.000 en ¤30.000. The Gleaning Field, een olieverfschildering met ondertekening in potlood, werd door de Londense handelaar Lowell Libson aan een Amerikaan verkocht. Fotospecialist Johannes Faber, Wenen, verkocht acht foto's aan verschillende Amerikaanse en Europese verzamelaars, onder meer Nude with Skull, een gelatine-zilverdruk van Frantisek Dritikol, Praag 1922, voor ¤22.000.

Schilderijen, Tekeningen en Prenten is een van de grootste secties van de beurs. Bij Galerie Canesso, Parijs, ging Portret van een man van Cornelis Cornelisz. van Haarlem naar een Amerikaanse verzamelaar. De Jonckheere uit Brussel vond een nieuwe eigenaar voor De Twaalf Maanden, een serie van twaalf ronde paneeltjes uit 1599 van Abel Grimmer. Daxer & Marschall, München verkocht onder meer Interior, Strandgade 30 van Vilhelm Hammershoi, dat een kamer in zijn huis in Kopenhagen voorstelt. Het gaat naar de Kunsthalle Hamburg. Kunsthandel P. de Boer, Amsterdam verkocht een riviergezicht met koeien nabij een stadspoort in Utrecht van Salomon van Ruysdael aan een Italiaanse verzamelaar.

Antiquiteiten en Objets 'd Art vormt de grootste sectie op TEFAF. Daniel Katz uit Londen verkocht onder andere de bronzen buste van Lodewijk XIV van François Girardon, de beelddrager van TEFAF 2010, aan een Amerikaans museum. Bij A. Aardewerk Antiquairs uit Den Haag verwierf het Peabody Essex Museum uit Salem een stel filigrain zilveren zoutvaatjes, gemaakt in Goa in de 17de eeuw. Adrian Sassoon uit Londen verkocht de enige massief gouden vaas van de Japanse kunstenaar Hiroshi Suzuki. Een Italiaan kocht bij Perrin Antiquairs uit Parijs het bureau plat gemaakt rond 1780 en gemaakt voor de ceremoniemeester van Lodewijk XVI. Een museum uit Augsburg kocht een zeer grote zilveren wijnkoeler uit een servies van Catharina de Grote bij Helga Matzke, Grünewald. Blumka Gallery, New York, verkocht verschillende vroege stukken Limoges emaille, waaronder een 35 cm groot processiekruis gemaakt rond 1193. Rupert Wace uit Londen verkocht een Egyptisch mummiemasker voor ¤ 150.000. Het gaat naar een privémuseum in Frankrijk.

De verkopen in de sectie TEFAF Modern gingen goed, een aanwijzing dat deze markt in het topsegment stabiliseert. Hauser & Wirth uit Zürich, Londen, New York, verkocht Wrapped Walk Way: Sonsbeek '71 van Christo voor circa $ 160.000 aan een Nederlandse verzamelaar. Het project was gepland voor park Sonsbeek bij Arnhem, maar is nooit uitgevoerd. Museum Beelden aan Zee kocht bij Daniel Blau uit München een sculptuur van de Chapman Brothers, genaamd Say Goodbye to Loneliness. Kunstgalerij Albricht uit Oosterbeek verkocht van Isaac Israels Groepsportret waarop de schilders en ontwerpers Lion Cachet, Dijsselhof en Nieuwenhuis zijn afgebeeld. Galerie Thomas uit München verkocht een gouache van Wassily Kandinsky voor circa ¤ 400.000 en het schilderij Two Riding Persons van August Macke voor ¤ 250.000. Een olieverf uit 1933 van Paul Klee See = Gespenst, uit de collectie Kahnweiler, werd door Salis & Vertis uit Zürich aan een privéverzamelaar verkocht.

Over de algemene sfeer op TEFAF Maastricht zegt voorzitter Ben Janssens: "TEFAF heeft een solide basis van Europese en Amerikaanse verzamelaars. Zij hebben de afgelopen twee jaar de beurs in staat gesteld om de economische teruggang te doorstaan. Dit jaar heeft de komst van een aanzienlijk aantal nieuwe internationale verzamelaars de vooraanstaande positie van TEFAF bevestigd."

TEFAF Maastricht 2011 vindt plaats van 18 tot en met 27 maart in het MECC (Maastricht Exhibition & Congress Centre) in Maastricht.

TEFAF & AXA Art: Kunst, meer dan een investering

Door de samenwerking met TEFAF kan AXA Art zich optimaal profileren als expert voor kunstverzamelaars op het gebied van collectiebeheer, conservering en behoud van kunstcollecties.