Foodwatch: Unox Runderknaks, consument genept met kalkoenschraapvlees


AMSTERDAM, 20100320 -- De Unox Runderknaks van de `beste kwaliteit rundervlees' bestaan voor een groot deel uit kalkoenslachtafval. Geen gewoon kalkoenvlees, maar het laatste restje vlees dat mechanisch van karkassen wordt geschraapt. Unox verwerkt dit spotgoedkope `seperatorvlees' in zijn dure blikjes Runderknaks. In de langlopende Unox-campagne `eerlijk is heerlijk' werkt het merk aan zijn oer-Hollandse, eerlijke imago met behulp van nostalgische beelden van boeren op tractors, Hollandse landschappen en schaatstochten. Maar Unox is zijn klanten gewoon, ouderwets om de tuin aan het leiden, merkt foodwatch.

Unox belooft de klant sinds kort eerlijkheid en "de beste, natuurlijke ingrediënten ... zonder kunstmatige geur- en kleurstoffen". Wat is er precies natuurlijk aan de toegevoegde E-nummers op het etiket? Dat wil foodwatch graag weten van Unilever. De `aroma's' zoals vermeld in de kleine lettertjes op het etiket zijn namelijk doorgaans weinig natuurlijk en afkomstig uit de fabriek . Een ingrediënt als het conserveermiddel sodiumnitraat dat de knaks mooi roze kleurt is helemaal niet natuurlijk en dit is één van de meest bediscussieerde E-nummers. Op de inhoudelijke vragen van foodwatch blijft Unilever het antwoord schuldig.

"Bij Unox... kiezen we voor de beste kwaliteit rundvlees... Alleen deze knakworsten mogen Runderknaks heten." Lariekoek. Maar liefst 35 procent van de Unox Runderknaks bestaat uit kalkoenseparatorvlees. Dat is bijna de helft van al het vlees in de knakworsten. De karkassen worden door de slachtfabrieken niet weggegooid maar machinaal ontdaan van de laatste vleesresten, om verkocht te worden aan bedrijven zoals Unox. Dit laagwaardige product uit de pluimveehouderij mag geen kalkoenvlees worden genoemd maar is wel spotgoedkoop: het kost naar schatting de helft van de rundvleesprijs.

"De consument die een goed product denkt te kopen, krijgt geen `eerlijk en heerlijk' runderworstje, maar een flinke hap slachtafval. Het gekke is dat Unox kalkoenseparatorvlees gewoon als rund mag verkopen. Zolang er maar een beetje rund in een knakworst zit en de percentages er in de kleine lettertjes op staan," signaleert Bart van Opzeeland van foodwatch. "Consumenten hebben langzamerhand hun buik vol van dit soort misleiding. foodwatch roept Unilever op om direct te stoppen met deze praktijken."

foodwatch vindt dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid moet nemen en transparant moeten zijn. Zij moeten duidelijker en eerlijker gaan communiceren over voedsel. Consumenten behoren eerlijke en correcte informatie te krijgen, zodat zij kunnen kiezen wat ze eten. foodwatch helpt consumenten met vragen stellen en stelt samen met hen misstanden aan de kaak.

E-mail actie
Wie voortaan een echt eerlijk en heerlijk runderknakworstje wil eten zonder karkasresten, kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Unilever te vragen voortaan eerlijk en transparant te zijn over de samenstelling van `Unox Runderknaks'.

Foodwatch