Provincie Antwerpen


3 maart 2010

Frappante kunstenaars palmen Antwerpse musea in.

35 jonge beeldenmakers nestelen zich tussen oude meesters en hedendaagse groten.

35 beeldende kunstenaars tussen 18 en 30 jaar stellen vanaf eind maart tentoon in vijf Antwerpse musea. Allen zijn geselecteerd voor de eerste editie van de xpose yourself-wedstrijd Frappant XPO. Frappant XPO is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met AmuseeVous. De wedstrijd wil jongeren aanzetten tot kunstcreatie en hen de mogelijkheid geven om hun werk te tonen op een interessante locatie.

Meer dan 100 jonge beeldende kunstenaars stuurden eind 2009 hun portfolio en een concept door. Juryleden Menno Meewis (conservator Middelheimmuseum), Raf Coenjaerts (directeur Kunst in Huis), Inge Braeckman (kunstcriticus, redacteur art) en Lieven Segers (kunstenaar) selecteerden 35 kunstenaars die hun voorstel mochten uitwerken en het eindresultaat mogen tentoonstellen. Ze kregen een coaching i.s.m. het SMAK en eentje i.s.m. het NICC. Wie dit wenste kon gebruik maken van een Frappantatelier. Een bescheiden catalogus met hun werk zal gratis verspreid worden tijdens de vernissages.

De vijf voorronde-expo's openen tussen 20 maart en 2 april. De Sint-Romboutstoren (Mechelen) bijt op 20 maart de spits af, gevolgd door het Nationaal Museum van de Speelkaart (Turnhout) op 21 maart, het Timmermans-Opsomermuseum (Lier) op 26 maart, het Diamantmuseum (Antwerpen) op 27 maart en het FotoMuseum (Antwerpen) op 2 april. Tijdens de vernissages stellen de musea hun huis gratis open voor het publiek. De jury selecteert op elke vernissage één kunstenaar die rechtstreeks doorgaat naar de finale. De jurering gebeurt in beperkte kring en onder waakzaam oog van mediator Hans Theys. Daarna openen de deuren voor het publiek en begint de vernissage. Later op de avond volgt de presentatie van het juryrapport en een passend muziekoptreden. Na de laatste vernissage op 2 april worden nog eens 5 kunstenaars bekroond met een finaleplaats. De finalisten krijgen een tentoonstelling in de KBC toren (Antwerpen) van 25 juni tot 25 juli. Hun werk wordt gebundeld in een catalogus waarvoor ook een fotoshoot wordt voorzien. Kunst in Huis neemt een selectie van de werken op in haar collectie en de drie favorieten van de jury winnen een geldprijs geschonken door KBC. De eerste prijs bedraagt 1200 euro, de tweede 800 en de derde 500 euro. Meer info over de eindjurering, de vernissage en de tentoonstelling in de KBC toren in Antwerpen volgt.

Kom kijken naar dit beeldend geweld en laat je verbazen. Voor meer info: www.frappantxpo.be

Tip voor journalisten
Journalisten kunnen de werken komen bekijken en de kunstenaars interviewen in het Frappantatelier, tijdens de opbouw van de expo's of tijdens één van de vernissages. Neem voor een afspraak contact op met Sofie De Schutter op het nummer +32 (0)498 80 16 45

Ook voor Frappant TXT ben je nog niet te laat!
Elke woensdagavond in maart beklimmen 10 jonge schrijvers het podium van een Antwerpse bibliotheek en verwennen het publiek met hun proza, poëzie of comedy. De gastbibliotheken van Zwijndrecht, Balen, Kontich, Mechelen en Bornem zetten hun deur wagenwijd open op 3, 10, 17, 24 en 31 maart. Elke keer staat er ook een verrassende muziekact op het programma. Voor meer info: www.frappanttxt.be

Praktische info Frappant XPO
20 maart: Sint Romboutstoren, Mechelen, 19.30 uur, concert: I love Sarah Tentoonstelling t.e.m. 18 april
21 maart: Nationaal Museum van de Speelkaart, Turnhout, 15 uur, concert: Maison on the Rocks
Tentoonstelling t.e.m. 18 april
26 maart: Timmermans-Opsomermuseum, Lier, 19.30 uur, concert: Chloë and the Lonesome Cowboy
Tentoonstelling t.e.m. 30 mei
27 maart: Diamantmuseum, Antwerpen, 19.30 uur, concert: School is Cool Tentoonstelling t.e.m. 18 april
2 april: FotoMuseum, Antwerpen, 19.30 uur, concert: Boemtsjak & Soi (vj-dj) Tentoonstelling t.e.m. 25 april
Finaletentoonstelling:
25 juni tot 25 juli in de KBC-toren in Antwerpen

Frappant XPO is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met AmuseeVous. Met de steun van KBC, NICC, Kunst in Huis en SMartBe. Vedett en Red Bull supporteren.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)