Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 5 maart 2010

Mariëndal, weidevogels en voorjaarsbloemen
De natuur bij Den Helder begint weer op te fleuren

Op zaterdag 20 maart kunt u van 13.30-16.00 uur weer op stap in Mariëndal met de enthousiaste gids van Landschap Noord-Holland. We letten deze keer speciaal op de weidevogels en de eerste voorjaarsbloemen.

Mariëndal is een soort waddengebied, met kreken en waterpartijen. Het landschap waar veel vogels op af komen, want water trekt altijd. De eerste kieviten zijn al weer aan het broeden. Dat gebeurt meestal in grasland, maar ook op akkers zijn veel nesten te vinden. In Nederland is het de meest algemene soort die zich goed weet aan te passen. Voor deze soort is Mariëndal een aantrekkelijk gebied. Hoewel de eerste legsels dikwijls mislukken, proberen de vogels het meestal opnieuw. Daardoor kunnen we de soort in Nederland nog steeds in flinke aantallen zien. Ook de tureluur broedt in het gebied. Een andere weidevogel die we er tegen kunnen komen is de grutto. Die zijn inmiddels terug uit Afrika. Als broedgebied is Mariëndal voor deze soort minder geschikt, maar tijdens de trek zijn ze dikwijls te zien op de natte plekken. Het is altijd verrassend om te zien hoe snel in het voorjaar de eerste bloemen weer te voorschijn komen. Vaak zijn ze klein, maar als je goed kijkt raak je onder de indruk van de prachtige kleuren. We kijken onderweg ook naar sporen van zoogdieren, bijvoorbeeld van de vos. Er is altijd wel een keutel te vinden. Met een beetje pluizen kunnen we misschien aan de weet komen wat het dier heeft gegeten. Of we vinden prooiresten zoals een afgebeten vleugel. We nemen een telescoop mee en als u er een heeft, raden wij u aan uw verrekijker mee te nemen.

Aanmelden is gewenst en kan via tel. 0223-612555 of per mail aan info@deheldersevallei.nl onder vermelding van uw naam en tel.nr, evt.Beschermersnummer, datum en naam van de excursie en het aantal deelnemers. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland en de Helderse Vallei betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We verzamelen aan de Jan Verfailleweg 622, 1783 BW Den Helder. Dat is op de parkeerplaats van restaurant Duinoord. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl



Landschap Noord-Holland