Provincie Zuid-Holland

Opening themajaar 'Leve de vaarwegen en waterlinies!'

Op zaterdag 20 maart geven burgemeester Henri Lenferink en gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls (Cultuur) om 12.00 uur op de Beestenmarkt in Leiden het startsein van het provinciale themajaar 2010 'Leve de vaarwegen en Waterlinies!'. Dreunende scheepsmotoren vormen de percussie in dit theaterstuk dat door de Leidse scriptschrijver Eric Went is geregisseerd. Acrobaten, dansers en het zeemanskoor Rumor di Mare maken de happening compleet.

De provincie Zuid-Holland wil met het themajaar de historische vaarwegen en de waterlinies bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Een jaar lang organiseren gemeenten, culturele instellingen en particuliere verenigingen allerlei activiteiten voor jong en oud. Er is een speciale themabus voor schoolkinderen, er zijn educatieve vaartochten en fietstochten en er zijn maritieme festivals in Schiedam, Schoonhoven en Leidschendam. Daarnaast zijn er projecten gericht op het versterken van ruimtelijke kwaliteit, zoals het Kunstproject langs de Lek.

Op het openingsevenement op zaterdag 20 maart kan het publiek al kennismaken met een groot aantal van deze projecten. De hele dag is er op het plein aan de Beestenmarkt een nautische markt waar de organisaties zich presenteren. Oude ambachten herleven met een haringroker, een knopenlegger en een scheepssmid. Kinderen kunnen een klompscheepje maken, dat ze kunnen laten varen in een waterbak op het plein. Na de officiële opening is er een uitgebreid middagprogramma met Concordia, Er welt een Traan en Demo Jahn.

Meer informatie over het provinciale themajaar 2010 staat op www.levedevaarwegenenwaterlinies.nl.




Provincie Zuid-Holland