Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 'update'

Valkenburg/Gouda, 17 maart 2010

'Het lentegevoel beleef je in het Groene Hart'.

Maand van het Groene Hart

Na de op 20 maart vanuit Leiden te rijden 'Joop Zoetemelk Classic' voor toerfietsers en de vierde 'Eneco Ronde van het Groene Hart' voor profs op 21 maart aanstaande (start in Pijnacker en finish in Zoetermeer) staat het Groene Hart van 20 maart tot en met 30 april aanstaande bol van activiteiten onder het motto: 'Maand van het Groene Hart'. De activiteiten zijn gebaseerd op de thema's: sportief, culinair, cultuur en educatief .

Hiermee wordt de veelzijdigheid van het Groene Hart nog eens onderstreept. Zoals bekend is het Groene Hart het groene gebied midden in de Randstad. Vanuit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het maar 15 minuten fietsen om midden in het groen te zijn. Het Groene Hart, het grootste Nationale Landschap van Nederland, vormt een mooi contrast met de drukte van de steden. Het gebied strekt zich uit van het IJsselmeer tot de rivier de Merwede en van Den Haag tot voorbij Vianen. Het Groene Hart is niet alleen groter dan men denkt, maar ook diverser. Het landschap bestaat uit uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, meanderende rivieren, historische stadjes, forten en boerderijen. Dit maakt dat het Groene Hart geschikt is voor uiteenlopende activiteiten. Het is er heerlijk fietsen, varen of wandelen. Er zijn biologische eieren direct van de boer te koop. In de restaurants worden de streekproducten vers van het land geserveerd. Men kan er slapen in een hooiberg of genieten van een biertje aan de waterkant. In de lente dansen de koeien in d e wei en in de winter wordt er bij Kinderdijk geschaatst in een 17e eeuws schilderij. De Hollandse luchten zijn het hele jaar te bewonderen.

Naast genoemde thema-evenementen is er een aantal over all evenementen zoals:

Poldergedichten
Onlangs ging in het hele Groene Hart een gedichtenwedstrijd van start in samenwerking met de boekhandels en bibliotheken en het aantal inzending is boven verwachting. Gedichten met 'het Groene Hart' als onderwerp kunnen tot en met 13 april aanstaande worden ingezonden. Een aantal bekende Polder- en Veendichters uit het Groene Hart waaronder Hans Kruse en Marijn van Ipenburg kiest uit de inzendingen drie winnende gedichten. Er zijn mooie Groene-Hart-prijzen te winnen. Bovendien worden de winnende gedichten op posters en placemats afgedrukt en verspreid over het Groene Hart. De posters worden onder andere verspreid bij alle bibliotheken, boekhandels, gemeentehuizen/stadskantoren en VVV-kantoren in het Groene Hart. De placemats zijn terug te vinden tijdens het Groene-Hart-Menu in vele restaurants in het Groene Hart. Op een aantal evenementen zoals 'De Uitmarkt Krimpenerwaard' en 'Te Hooi en te Kunst' worden gedichten voorgedragen door polderdichters. www.groenehart.nl/gedicht

Groene Hart Fietsroute ter gelegenheid van '125 jaar VVV Nederland' Ook het Groene Hart haakt in op de campagne rond het 125 jarig jubileum van het merk VVV, dat als landelijke organisatie in samenwerking met de regionale bureaus voor toerisme en VVV's een aantal jubileumroutes heeft ontwikkeld. Er is een bijzondere fietsroute van 32 kilometer door het Groene Hart ontwikkeld langs meren en de Hollandse Plassen. Deze route volgt een aantal fietsknooppunten zoals aangegeven op de bij alle VVV's verkrijgbare fietsroutes (van elk verkocht exemplaar à ¤ 2,-- wordt ¤ 1,-- afgedragen aan het Ronald McDonald Kinderfonds).

'De jubileumfietsroute voert door het Groene Hart over goede fietspaden, langs oneindige groene weilanden met knotwilgen en oude essen. Mooie, oude boerderijen met koeien in de wei sieren de oude wegen. Vanuit Alphen aan den Rijn, de stad met Romeinse roots, voert de tocht al snel de rust in langs de Rijn richting Rijnwoude. Via vele lieflijke dorpjes als Woubrugge en Rijnsaterwoude wordt het Hollandse Plassengebied bereikt met onder andere het Braassemermeer en de Langeraarse Plassen. De terugweg gaat via Ter Aar naar Alphen aan den Rijn.' Onderweg kan worden gestopt bij een aantal zogenaamde 'Jubileum Afstappers': Avifauna, Landwinkel Landlust en Korenmolen De Eendracht in Alphen aan den Rijn en Vuijk's IJs in Ter Aar.

Groene-Hart-Fotowedstrijd onder auspiciën van De Telegraaf Op 24 april aanstaande lanceert 'De Reiskrant' een Groene-Hart-Fotowedstrijd waarvoor de lezers van de krant en bezoekers van de sites www.reiskrant.nl en www.groenehart.nl worden opgeroepen hun foto in te zenden om mee te dingen naar een aantal mooie prijzen. Inzendingen in de categorieën: Natuur, Recreatie en Landleven zijn welkom vanaf 24 april tot eind mei.

Groene-Hart-Menu met streekproducten
In een groot aantal restaurants in het Groene Hart staat in het weekend van 24 en 25 april aanstaande een Groene-Hart-Menu op de kaart. Om de gasten kennis te laten maken met alle bijzondere producten uit dit gebied wordt dit menu samengesteld uit streekproducten. Een groot assortiment streekproducten is eveneens te vinden in de Groene-Hart-Landwinkels, die liggen langs de Boerenkaasroutes. wwwgroenehart.nl/activities/281 en www.boerenkaasroutes.nl . De deelnemende restaurants staan ook vermeld op de site van het Groene Hart.

De kalender op de site www.groenehart.nl staat boordevol evenementen die in het kader van de 'Maand van het Groene Hart' worden georganiseerd.

Een aantal lichten we er nog eens uit.

- In deze periode staat het rustieke stadje Oudewater in het teken van de boeken van Herman de Man. Vanaf 20 maart en elke maandag daarna zijn er vaartochten met een historische IJsselaak van Oudewater naar Gouda vice versa. Gastheer Kapitein Luteijn - hoofdpersoon uit de boeken van Herman de Man - creëert aan boord de sfeer van zijn boeken. Een bezoek aan museumhavencafé aan de Mallegatsluis in Gouda in combinatie met een proeverij van 'streekhapjes' is in het programma opgenomen. Meer informatie: www.ijsselschip.nl.
Bovendien organiseert de VVV van Oudewater elke zaterdag en zondag 'Herman de Man Wandelingen'.


- 'Te Hooi & Te Kunst'; twee fietsroutes in de omgeving van Woerden. In het weekend van 17 en 18 april 2010 zijn tijdens de 'Maand van het Groene Hart' tien boerderijen als kunsttheater geopend voor bezoek. In de omgeving van Woerden zijn meer dan 25 kunstenaars aan het werk en er wordt geëxposeerd. Kinderen en volwassenen kunnen op een aantal locaties aan een korte workshop op het erf, in de stal, schuur of in het weiland deelnemen. Er kan bijvoorbeeld een eigen kleibeeldje worden gemaakt en de fijne kneepjes van het schilderen worden ontdekt. Het aanbod varieert van plattelandsschilders tot moderne videokunstenaars en van beeldhouwers tot installatiebouwers. De boerderijen liggen op korte afstand van elkaar en zijn via twee fietsroutes van 15 en 22 km met elkaar verbonden. De routes gaan dwars door de Kamerikse polder en één voert langs Kasteel Haarzuilens. In de omgeving zijn voldoende parkeerplaatsen om de auto met fietsendrager te parkeren. Op NS station Woerden kan een OV-fiets worden gehuurd. Kijk voor alle praktische informatie op www.tehooitekunst.nl


- Sinds kort is er een ANWB-watersportkaart 'Groene Hart, Hollandse Plassengebied'. Op initiatief van de samenwerkende gemeenten in het Hollandse Plassengebied combineert deze vaarkaart een aantal bestaande vaarkaarten en onderstreept daarmee de samenhang tussen de verschillende plassen in het Groene Hart. Door de samenwerking van ondernemers op de Hollandse Plassen en alle plassen van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland en staat varen in het Groene Hart volop in de belangstelling. Daarnaast is dit jaar samenwerking gezocht met de stichting 'Groene Hart, kloppend hart', die zich onder meer inzet voor het agrotoerisme in het Groene Hart. De circa 250 deelnemende bedrijven bieden onder andere logiesaccommodaties en sportieve activiteiten. Door deze verbinding is er een basis gelegd voor een duurzame samenwerking tussen land- en watergebonden ondernemers in de recreatieve sector.