Ingezonden persbericht


Jongerenwerk en discotheek slaan handen ineen

Heerenveen, 17 maart 2010 - In Heerenveen hebben Welzijnsorganisatie Caleidoscoop en Discotheek Gossip de handen ineen geslagen en zo gezorgd voor een zeer vernieuwend aanbod in het jongerenwerk. Van maandag tot en met vrijdag wordt de discotheek in het hart van Heerenveen omgebouwd tot jongerencentrum en vinden er activiteiten plaats. In het weekeind is het gewoon discotheek.

De initiatiefnemers zijn enthousiast: de discotheek is blij dat de locatie overdag een zinnige bestemming heeft. Het jongerenwerk is blij met de toegang tot een grote groep jongeren, zodat met hen aan de bar gepraat kan worden over hun vragen en problemen. De jongeren zelf zijn nog wel het meest enthousiast: nog voor de officiële opening - die op zaterdag 20 maart plaatsvindt - wisten wekelijks al zo'n 500 jongeren de weg te vinden.

Het vestigen van een jongerencentrum op een plek die de doelgroep kent en die een positieve uitstraling heeft, namelijk de discotheek, blijkt een gouden greep. In de gemeente Heerenveen had het jongerenwerk het lastig. Paul Vlootman, directeur van welzijnsorganisatie Caleidoscoop: "Het traditionele jongerenwerk sloeg niet meer aan. Een vorig jongerencentrum -echt een hangplek- werd bezet door één groep en bloedde dood. Terwijl we wisten dat er behoefte was aan een aansprekende plek met een actief aanbod. Maar wat?" Het antwoord lijkt er nu te zijn. Baukje Huizenga, eigenaar discotheek Gossip: "Ook de traditionele horeca heeft het moeilijk. Wij waren altijd al erg betrokken bij de bezoekers -we kennen de meeste bij naam- en zo komen we ook beter te weten wat hun interesses zijn." Vlootman vult aan: "De jongeren vinden deze samenwerking fantastisch. We hebben al een activiteitencommissie van zo'n 30 kids."

Beide organisaties hebben een nieuwe invulling gegeven aan het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen. Huizenga: "Het is een heel leerzaam proces, want je moet veel praktische zaken regelen als je vrijdagavond in een uurtje ombouwt van jongerenclub naar discotheek." Daar staat tegenover dat de betrokkenheid van gemeente, scholen, jeugdzorginstellingen en politie bij het project groot is. Vlootman: "Iedereen ziet het voordeel van de samenwerking. Het is een ideale combinatie van maatschappelijke betrokkenheid en ondernemende slagvaardigheid."