Ministerie van Defensie

Themazondag `Bersiap'

Datum: 21 maart 2010 Tijdstip: 11.00 tot 15.00 uur (zaal is open vanaf 10.00 uur) Locatie: Reünie- en congrescentrum Kumpulan, Velperweg 147, Arnhem

De culturele themazondag staat dit keer in het teken van de Bersiap: de gewelddadige en chaotische periode die ontstond op Java en Sumatra, direct na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945.

Ongeveer 10.000 nationalistische jongeren (`pemuda's') onttrokken zich in deze periode aan ieder gezag. Onder het mom van revolutie pleegden ze geweld tegen Nederlanders, Indo-Europeanen, de voormalige Japanse bezetter, Britse soldaten en de eigen, in hun ogen feodale, bestuurders. Ruim 3500 Nederlanders en Indo-Europeanen werden vermoord en naar schatting 16.000 mensen kwamen niet meer terug na een ontvoering. Aan Indonesische zijde vielen tienduizenden doden, aan Japanse circa 1000 en aan Britse 660. De Nederlandse regering was, door gebrekkige informatie, niet op de hoogte van dit drama.

Programma

Wat waren de oorzaken van de Bersiap en hoe verliep deze periode precies? En welke invloed had het op de identiteitsvorming van de Indische Nederlanders? Tijdens de culturele zondag zullen Herman Bussemaker, Remco Raben, Hans Vervoort en Hans van den Akker op deze vragen ingaan.

Ook wordt getoond hoe kwetsbaar de positie van de vrouwen in deze periode was. Daarnaast wordt specifieke aandacht besteed aan de bevolking van Chinese afkomst. Waarom waren zij ook doelwit van de gewelddadigheden? Bestaat er een Bersiap voor de Indische/Indonesische Chinezen? Tot slot komt de materiële cultuur aan bod: de objecten en voorwerpen die herinneren aan deze turbulente periode in museale collecties. Er wordt uitgelegd hoe de Bersiap deel gaat uitmaken van de nieuwe vaste tentoonstelling `Het verhaal van Indië' in Museum Bronbeek.

Inschrijving

Voor deze themazondag moet u zich van te voren inschrijven. Er is geen kaartverkoop ter plaatse.

U kunt een inschrijfformulier aanvragen bij mevrouw N. Bosman. Telefoon: (026) 376 35 78 (op werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur, behalve op woensdag) of e-mail: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com

Een kaartje kost 22,50 euro. U kunt zich inschrijven tot 15 maart. In totaal zijn 250 plaatsen beschikbaar. Bij annulering is teruggave van het geld helaas niet mogelijk.

Themazondagen

De organisatie van de themazondag is in handen van de Stichting Klein Bronbeek en de Stichting Indisch Erfgoed, in samenwerking met het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.

De themazondag `Bersiap' is laatste themazondag in de reeks van het seizoen 2009-2010.