Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Maart

Koningin woont 22 maart 2010 opening bij van het Model European Parliament in Den Haag

Hare Majesteit de Koningin woont maandagmorgen 22 maart de opening bij van de 32ste internationale conferentie van het Model European Parliament in de Kloosterkerk in Den Haag.
Het Model European Parliament is een rollenspel, waarbij scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het Europees Parlement naspelen. Aan de conferentie nemen circa 165 leerlingen deel, afkomstig uit alle lidstaten van de Europese Unie en drie kandidaat lidstaten. De conferentie duurt van 22 tot en met 27 maart.

Tijdens de opening worden de scholieren toegesproken door onder andere de Spaanse ambassadeur, de heer J. Prat Y Coll, namens alle EU-lidstaten en de heer mr.drs. J.C. van Baalen, lid van het Europees Parlement.

De dagen na de opening praten de scholieren in "parlementaire commissies" over actuele, politieke onderwerpen. Hun standpunten worden in resoluties verwoord.

Op 26 en 27 maart wordt in de "Algemene Vergadering" over de resoluties gedebatteerd en gestemd. Deze vergadering vindt plaats in de Tweede Kamer en wordt geopend door de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw G.A. Verbeet.

Tijdens de sluiting op 27 maart spreekt onder anderen de heer L.W. van Hasselt, directeur van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.

Het Model European Parliament is in 1990 in Nederland opgericht. Het doel is politiek bewustzijn bij jonge mensen te ontwikkelen door beter inzicht te geven in het Europese integratieproces en in de werking van de Europese Unie.

3 maart 2010

* © RVD