Gemeente Nijefurd


Denkt u mee over de naam van de nieuwe gemeente?

De gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel gaan vanaf 1 januari 2011 fuseren. De naam Súdwest Fryslân is de startnaam voor de nieuwe gemeente. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om de nieuwe gemeentenaam vast te stellen. Nijefurd vraagt u om alvast mee te denken over de naam van uw toekomstige gemeente.

Maandag 22 maart geeft dr. Karel F. Gildemacher speciaal hiervoor een lezing naamkunde op het gemeentehuis van Nijefurd.

Lezing naamkunde

Om u op weg te helpen bij het aandragen van een naam organiseren wij op maandag 22 maart aanstaande om 19.30 uur een lezing naamkunde op het gemeentehuis in Workum. De heer Gildemacher besteedt aandacht aan vragen als hoe ontstaan namen, wat is de functie van een naam en waarom kiezen we voor een bepaalde naam? Ze geven u wellicht inspiratie bij het aandragen van een nieuwe gemeentenaam. Dr. Gildemacher is naamkundig en cultuurhistorisch onderzoeker en heeft titels als `Friese Plaatsnamen', ` Friese Naamkunde' uitgebracht. U bent hierbij van harte welkom.

Procedure

Uit alle namen die onze inwoners inzenden, kiest de gemeenteraad van Nijefurd in de loop van dit jaar één naam. De andere vier gemeenten doen hetzelfde. Zo ontstaan er tegen het einde van het jaar vijf namen (vanuit iedere gemeente één) waarop de inwoners bij de gemeenteraadsverkiezingen in november aanstaande kunnen stemmen. De naam die de meeste stemmen krijgt wordt voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad. Uit de inzenders van deze gekozen naam houden wij een loting, waarvan de winnaar een tegoedbon t.w.v. EUR 100,- ontvangt. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om te besluiten of de naam Súdwest Fryslân blijft of dat er gekozen wordt voor een nieuwe naam.

Sturen naar

Wanneer u een naam weet, kunt u die inzenden vóór 1 mei van dit jaar.

U kunt uw suggestie mailen naar info@nijefurd.nl of per post richten aan: Gemeente Nijefurd, ovv nieuwe gemeentenaam, Postbus 5, 8710 AA Workum.