Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Wereldwaterdag in het Drentsche Aa-gebied

Op maandag 22 maart a.s. organiseert het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa een excursie in het teken van Wereldwaterdag. Wereldwaterdag is een initiatief van de Verenigde Naties om waterbeheer en watermanagement in de schijnwerpers te zetten. Deelnemers aan de excursie nemen onder andere kennis van de geschiedenis van de beek en de huidige importantie van het doorstromende water. De excursie start om 14.00 uur bij de parkeerplaats Molensteeg te Oudemolen en duurt ongeveer twee uur. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Drentsche Aa

Het beekdal van het Oudemolensche Diep bij Oudemolen is een prachtig gebied om de beek van dichtbij te bekijken. Hier is duidelijk te zien wat de gevolgen in het landschap zijn, wanneer water zijn eigen weg kan gaan. De binnenbochten van de bedding raken uitgesleten en de buitenbochten krijgen juist wat extra slib. De vormen van dit beekdal zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd, meer dan 13.000 jaar geleden. Van deze geschiedenis is nog wel een en ander terug te vinden in het landschap.
De waterkwaliteit Drentsche Aa is erg goed en wordt als drinkwater gebruikt. Maar behalve drinkwater voor ons is het ook voor veel dieren en planten van belang. De excursie gaat in zuidelijke richting, richting de Heest. Trek vooral stevige waterdichte schoenen of laarzen aan, want het kan hier drassig zijn. Honden worden niet toegelaten.

Datum: maandag 22 maart
Startlocatie: Parkeerplaats Molensteeg te Oudemolen Starttijd: 14.00 uur

Gidsen: Willeke en Gerard J.