Waterleidingmaatschappij Drenthe

Wereldwaterdag18 maart 2010 22 maart 2010

In 1992 besloten de leden van de Verenigde Naties dat het belangrijk is om elkaar jaar stil te staan bij waterproblematiek. Ze riepen 22 maart uit als de dag waar de overheid, organisaties en bedrijven samenwerken om de bevolking te informeren over water en het organiseren van evenementen.

De doelstelling
Wereldwaterdag is een dag om stil te staan bij water en alles erom heen. Maar hoe groot zijn de problemen rondom water?

De waterproblemen
Iedereen heeft water nodig. Zonder water, geen leven. Toch heeft één zesde van de wereldbevolking geen toegang tot schoon drinkwater. Dat is bijna 1 miljard mensen. Jaarlijks sterven er 4 miljoen mensen omdat ze geen toegang hebben tot schoon water.

Ook is het belangrijk dat er goede sanitaire voorzieningen zijn. Dit zijn zaken zoals een riolering, wc, een douche etc. 40% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot sanitaire voorzieningen.

Elke dag sterven er 6000 kinderen omdat ze slecht drinkwater hebben gebruikt of geen sanitaire voorzieningen hebben. Dat betekent dat er dus elke 15 seconde een kind overlijdt. In Nederland hebben we allemaal toegang tot schoon drinkwater. Wij kunnen gewoon douchen, naar de wc. Dit is voor ons heel gewoon.

Wij gebruiken gemiddeld 125 liter water per dag. In ontwikkelingslanden is het anders. Uit een rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de mensen in de meeste ontwikkelingslanden nauwelijks aan de minimumstandaard van 20 liter water per persoon per dag komen. Dagelijks moeten miljoenen kinderen en vrouwen in Afrika en Azië gemiddeld 6 kilometer lopen om water te halen.

De waterproblematiek is erg groot. Juist daarom zet de Verenigde Naties zich in om samen met overheden, organisaties en bedrijven oplossing te bedenken om het problemen te verminderen en misschien zelfs te verhelpen.