KNB en Stichting Stapelbouw sponsoren spektakel op TU Eindhoven

19/03/2010 11:50

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

Studenten knopen 80 meter lange bakstenen tafel met touw aan elkaar

Een groep van 230 eerstejaars bouwkundestudenten van de TU Eindhoven gaat met 2300 meter touw 11.500 bakstenen aan elkaar knopen tot een 80 meter lange stenen tafel. Metselspecie en lijm komen daarbij niet aan te pas. De mega-tafel zal bestaan uit 46 aaneengeschoven elementen van elk 1.60 m lang, 80 cm breed en 70 cm hoog. Elk tafelelement wordt door een aparte groep studenten ontworpen en opgebouwd. Het bouwspektakel vindt plaats van 22 tot en met 24 maart op het Temporary Art Centre (TAC) in Eindhoven en maakt deel uit van de propedeuse bouwkunde. Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten en de Stichting Stapelbouw sponsoren dit evenement.

Voor elke tafel is 50 meter touw nodig en zijn 250 strengpers-bakstenen beschikbaar. Deze zijn voorzien van perforaties voor de touwverbindingen. Na een oriëntatiedag maken de studenten op dinsdag 23 maart - in groepjes van vijf - een ontwerp, een werktekening en een plan van aanpak voor de bouw van hun tafel. Ook verzinnen zij een aansprekende titel.

De derde dag verandert het TAC-terrein (bij PSV-stadion) in een uitgestrekte bouwput waarin 230 studenten aan de slag zijn met touwwerk en het stapelen van baksteen. Een vakjury nomineert 10 objecten en kiest een prijswinnend team. Nadat de tafelelementen zijn samengevoegd schuiven de studenten aan voor een stevige hap en drankjes, aangeboden door het kenniscentrum Stichting Stapelbouw. De bakstenen komen uit de fabrieken van Daas Baksteen in Zeddam.

De studenten leren tijdens deze propedeuse-actie vele onverwachte mogelijkheden en de specifieke karaktereigenschappen van het keramisch bouwmateriaal kennen. Zij zullen zich bij ontwerp en bouw van de stenen tafels ook laten inspireren door diverse architectuurvormen, kunstzinnige vormelementen en technieken, zo heeft de TU aangegeven. Naar verwachting zal deze - voor zover bekend - nog niet eerder vertoonde bouwactie bijzondere creaties opleveren.





http://www.knb-baksteen.nl