Provincie Flevoland
Staatssecretaris en Ambassadeur Tunesi bezoeken Flevoland

Publicatiedatum: 22 maart 2010

De Staatssecretaris van Buitenlandse Handel, de heer Chokri Mamoghli en de Ambassadeur van Tunesi in Nederland, de heer Mohamed Salah Tekaya, hebben Flevoland op donderdag 18 maart vereerd met een bezoek. Namens de provincie Flevoland heeft Andries Greiner hen welkom geheten bij een landenspecial over Tunesi in het World Trade Center Almere Area (WTCAA).

De voorlichtingsbijeenkomst over Tunesi is goed bezocht. Ruim 60 belangstellende bedrijven waren aanwezig. Presentaties over de snelgroeiende economie van Tunesi en ervaringen van Nederlandse ondernemers met het zakendoen in Tunesi kwamen aan de orde. Uit de presentaties kwam het beeld naar voren dat Tunesi al een aantal decennia, veel stabiliteit kent. Zowel politiek, sociaal als in een steeds doorlopende economische groei. In de afgelopen 15 jaar zijn veel economische parameters verdubbeld tot verdrievoudigd. Tunesi blijkt een prima land te zijn om enerzijds naar de EU te exporteren en anderzijds een uitvalspunt te zijn naar Afrika en de Islamitische wereld.

Belang internationale handel voor Flevoland

In een persoonlijk onderhoud tussen de Staatssecretaris van buitenlandse handel, de heer Mamoghli, de Ambassadeur, de heer Tekaya en gedeputeerde Andries Greiner bleken er goede wederzijdse kansen te liggen voor handel. Zowel op het terrein van agrarische productie (aardappelen), automotive onderdelen, kleding en duurzame energie liggen er goede handelsmogelijkheden. `Het belang van internationale handel voor Flevolandse bedrijven is evident,' aldus Andries Greiner. `Flevolandse bedrijven, die internationaal actief zijn groeien sneller en zijn innovatiever dan bedrijven die niet aan internationale handel doen.' Met partners als het WTCAA, de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en de Kamer van Koophandel hebben we een goede
basisinfrastructuur opgebouwd om ondernemers met (startende) internationale ambities te ondersteunen. Ook aan Tunesische zijde bleek een goede ondersteuningsinfrastructuur aanwezig te zijn.

Vervolg in handelsmissie?

Een aantal aanwezige bedrijven deed reeds zaken met Tunesi. Ruim 10 bedrijven overwegen serieus stappen in die richting te ondernemen. De staatssecretaris van Tunesi nodigde Flevolandse bedrijven van harte uit om naar Tunesi te komen. Het WTCAA zal een ronde tafelbijeenkomst organiseren en kijken of er voldoende belangstelling is voor een gezamenlijke handelsmissie. Belangstellende Flevolandse bedrijven kunnen contact opnemen met het WTCAA in Almere.