Nieuw-Vlaamse Alliantie


Federale regering schuift alle inspanningen voor zich uit (22/03/10)

N-VA-fractieleider Jan Jambon is niet te spreken over het gemak waarmee de federale regering haar begrotingscontrole heeft afgehaspeld. Aangezien ze de lat al zo verschrikkelijk laag gelegd had, was het dit weekend inderdaad een fluitje van een cent om een akkoord te bereiken. Voor de N-VA is het onbegrijpelijk dat deze regering, met een staatsschuld die intussen weer boven de 100% gestegen is, al tevreden is met een begrotingstekort van maar liefst 4,8%. Zo schuift ze alle fundamentele inspanningen voor zich uit: deze regering doet niets, de volgende zal drastisch mogen besparen. Al wie werkt in dit land, zal straks de facturen van het wanbeleid van de regering Leterme mogen betalen.

Federaal vice-premier en minister van Begroting Guy Vanhengel vertelt vandaag doodleuk dat de federale regering niets heeft moeten besparen, aangezien de betere economische groeicijfers vanzelf zorgen voor hogere inkomsten en lagere uitgaven in de sociale zekerheid. Zo haalt de federale regering zonder noemenswaardige inspanning de zelf opgelegde doelstelling van een begrotingstekort van 4,8%. Jan Jambon: Het is onbegrijpelijk dat deze regering van deze oefening geen gebruik gemaakt heeft om toch al een begin van sanering op te starten. Hoe kun je nu tevreden zijn met een tekort van 4,8% als er een staatsschuld van meer dan 100% als een molensteen om onze nek hangt, waardoor we de komende jaren geconfronteerd dreigen te worden met een mogelijk sneeuwbaleffect van stijgende rentelasten.

De N-VA stelt ook vast dat de federale regering opnieuw moet toegeven dat ze met haar massale collectieve regularisatieoperatie een enorm aanzuigeffect van asielzoekers heeft gecreëerd. Ze trekt immers nog maar eens 20 miljoen euro extra uit voor de opvang van asielzoekers. Nu logeren die noodgedwongen in hotels ofwel worden ze gewoon doorgestuurd naar de grote steden, die vervolgens financieel en maatschappelijk mogen opdraaien voor de kosten. De chaos in dit dossier is enorm, maar het enige wat deze regering doet, is de geldkraan nog maar eens open zetten.

Jan Jambon vindt het wel positief dat deze regering meer geld uittrekt voor o.a. de politie en de brandweer. De veiligheid van onze mensen is één van de belangrijkste kerntaken van een overheid en daar faalt deze regering tot nog toe schromelijk in. Laat ons hopen dat het extra geld voor onze veiligheidsdiensten goed besteed wordt en ook ten goede zal komen van de veiligheid van alle inwoners. Onze fractie zal in elk geval nauwlettend toekijken op de juiste inzet en besteding van deze extra middelen.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be