Provincie Overijssel



Alex de Vries nieuwe provinciaal intendant Overijssel

22 maart 2010

Aan de vooravond van de komende festivalperiode in Overijssel, is Alex de Vries (Erica, 1957) benoemd tot nieuwe provinciaal intendant. Hij heeft de verantwoordelijkheid over de artistieke invulling van het festivalbeleid voor 2011 en neemt geleidelijk het stokje over van Jeffrey Meulman. Meulman is nog tot oktober werkzaam voor de provincie Overijssel en doet de programmering van 2010.

Van 2009 tot en met 2012 timmert de provincie Overijssel aan de weg met haar festivalbeleid en culturele profiel. Middels de financiële en inhoudelijke ondersteuning van vier grote festivals (Deventer op Stelten, GrensWerk, Kunsten op Straat en Zwart) en de programmering van aanvullende projecten en voorstellingen door een provinciaal intendant, geeft de provincie een impuls aan de artistieke kwaliteit in de regio. Jeffrey Meulman, tegelijk onder meer directeur van het Nederlands Theater Festival, is sinds oktober 2008 intendant. De zomerprogrammering van 2010 valt nog onder zijn hoede; opvolger Alex de Vries werkt ondertussen aan de programmering van 2011 en neemt in oktober 2010 alle taken en verantwoordelijkheden van Meulman over. De inspanningen van de festivals en beide intendanten zijn zichtbaar via www.beeldvanoverijssel.nl.

A-merken

Meulman: "Overijssel kent tal van A-merken op festival- en kunstgebied. En naast het feit dat er op het gebied van kunst en cultuur veel te genieten en ontdekken valt, is het een heerlijk landsdeel om in te wonen, werken en recreëren. Het was en is mooi om te laten zien wat Overijssel in huis heeft. Komende zomer kunnen mensen genieten van verschillende artistieke producties waarbij kunst en landschap hand in hand gaan."

De Vries: "Er ligt een mooie basis. Graag wil ik extra impulsen geven op het gebied van interdisciplinaire projecten die de festivals kunnen verrijken en versterken in hun profiel en identiteit. Mijn voorkeur gaat daarbij vooral uit naar producties met een sterke visuele inslag en een benadering vanuit de beeldende kunst."

31 jaar ervaring

Alex de Vries is sinds 1979 professioneel actief in de culturele sector en was in de afgelopen 31 jaar betrokken bij diverse festivals, zoals het festival Passage Oost-Europa in Arnhem (hoofd publiciteit), Festival aan de Werf in Utrecht (programmering beeldende kunst) en Theaterfestival Boulevard in 's-Hertogenbosch (adviseur en programmeur).

Daarnaast was De Vries betrokken bij tal van tijdschriften en publicaties over kunst en cultuur en werkte hij bij verschillende culturele instellingen (Shaffy Theater in Amsterdam, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch). Sinds negen jaar runt hij met Jan Willem den Hartog communicatieadviesbureau Stern / Den Hartog & De Vries.