Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Controversieel verklaren rijksinpassingsplan Hedwigepolder

22 maart 2010 - kamerstuk


Tijdens de regeling van werkzaamheden van 17 maart jl. heeft de PvdA-fractie verzocht om een brief over de mogelijke gevolgen of effecten van het controversieel verklaren van het rijksinpassingsplan Hedwigepolder. Na de kabinetsbesluiten van 17 april 2009 (dubbelbesluit) en 9 oktober 2009 (definitief besluit) heeft de Tweede Kamer op 3 december 2009 in een plenair debat het kabinetsbesluit tot ontpoldering gesteund. Het rijksinpassingsplan Hedwigepolder strekt tot uitvoering van het besluit tot ontpolderen van de Hedwigepolder. Het rijksinpassingsplan treedt in de plaats van het bestemmingsplan en heeft eenzelfde mate van binding en gedetailleerdheid als een 'normaal' bestemmingsplan. Op basis van de rijkscoördinatieregeling (Wro) is in december 2009 een voorontwerp van het rijksinpassingsplan in vooroverleg met betrokken organisaties gebracht en zijn de gemeenteraad en provinciale staten gehoord. De reacties worden nu verwerkt in het ontwerp-rijksinpassingsplan. De planning is om in juni 2010 het ontwerp-rijksinpassingsplan ter inzage te leggen. Een ieder heeft dan de gelegenheid om zienswijzen in te dienen. Mede gelet op de dan ontvangen zienswijzen, stellen de ministers van LNV en van VROM het rijksinpassingsplan vervolgens vast.
Het gaat hier om uitvoering van een definitief kabinetsbesluit dat de steun heeft verkregen van de Tweede Kamer en dat één-op-éen invulling geeft aan het door beide Kamers der Staten-Generaal goedgekeurde Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium (Trb. 2005, 310).

Opschorting van de rijksinpassingsplanprocedure levert vertraging op bij de uitvoering van de Nederlandse verplichtingen van het natuurherstelgedeelte uit dat Verdrag.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg