Nationaal Restauratiefonds


Persbericht
Hoevelaken, 18 februari 2010

In 2012: minimaal 6.000 gemeentelijke monumenten in Nederland erbij

Nationaal Restauratiefonds heeft onderzoek gedaan onder gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het monumentenbeleid. Doel van het onderzoek was om duidelijkheid te krijgen over de manier waarop gemeenten omgaan met monumenten.

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat 71 procent van de gemeenten aangeeft dat zij in de komende twee jaar nieuwe gemeentelijke monumenten gaan aanwijzen. In Nederland zijn er momenteel zo'n 44.000 gemeentelijke monumenten. Daar komen er volgens de respondenten de komende twee jaar tussen de 6.000 en 13.000 bij. Ruim de helft van de gemeenten besteed meer dan 40 procent van het beschikbare budget aan financiële steun voor monumenteneigenaren.

Als beste financiële instrument voor het ondersteunen van monumenteigenaren wordt door de ambtenaar genoemd: gemeentelijke subsidie (75%), lening met een lage rente uit het Cultuurfonds voor Monumenten (64%) en lening met een lage rente uit een regionaal fonds (38%).

Door de groei van het aantal gemeentelijke monumenten wordt de vraag naar financiële ondersteuning groter. Het Restauratiefonds merkt dit bij de grote vraag naar leningen uit het Cultuurfonds voor Monumenten. De beschikbare middelen zijn in verschillende provincies niet meer toereikend. Dit is een opgave voor de toekomst. Het Restauratiefonds pleit dan ook voor structureel meer geld voor de monumentenzorg.