Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Provincie moet zelf geld vrijmaken voor tegemoetkoming reiskosten PvdA wil OV-kaart voor MBO-scholieren onder de 18

Ook MBO-studenten die jonger zijn dan 18 jaar hebben recht op een OV-kaart. Zo lang de Rijksoverheid daar niet voor zorgt, moet de provincie Noord-Holland dit voor haar inwoners mogelijk maken, net als een aantal andere provincies doet. Dat stelt PvdA-statenlid Liesje Klomp in reactie op een onderzoek van de provincie naar de problematiek. Eerder vroeg de PvdA per motie om dit onderzoek.

Klomp: "Op dit moment hebben MBO-scholieren die 16 of 17 jaar oud zijn geen recht op een OV-jaarkaart, terwijl oudere MBO-studenten hier wel voor in aanmerking komen. Ze maken hierdoor vaak hoge reiskosten, wat voor sommige jongeren reden is voor schooluitval. Wij pleiten er dan ook voor dat alle MBO-scholieren, ongeacht hun leeftijd, ten minste een tegemoetkoming voor deze reiskosten krijgen".

Uit het in opdracht van de provincie gedane onderzoek blijkt dat in Noord-Holland de reiskosten voor MBO-scholieren vaak meer dan 10 euro en soms zelfs meer dan 40 euro bedragen. Voor 5000 Noord-Hollandse minderjarige MBO'ers spelen de reiskosten een rol bij hun studiekeuze. Daarnaast blijkt dat een aantal scholieren ook vaker spijbelt of zelfs de school verlaat als gevolg van de hoge reiskosten.

De PvdA wil dat de provincie Noord-Holland in afwachting van een landelijke oplossing tijdelijk zelf een bijdrage levert aan de reiskosten voor jonge MBO-scholieren. Klomp zal komende tijd met voorstellen komen om hier geld voor vrij te maken. Klomp: "In een aantal andere provincies gebeurt dit al. Wij willen dat Noord-Holland dit voorbeeld volgt, zodat ook Noord-Hollandse MBO-scholieren niet langer door de hoge reiskosten worden gedwongen van opleiding te veranderen of zelfs de school te verlaten zonder diploma."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties