Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 maart 2010

Vragen van de leden Roefs en Laaper (beiden PvdA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties

over geld voor sociale veiligheid


1. Heeft u kennis genomen van het NOS-item 'Provincies doen niets nieuws aan agressie in streekbussen' {1}


2. Hoe vaak komt agressie tegen buschauffeurs en passagiers in streekbussen voor? Neemt dat toe of af?


3. Vindt u het tegen die achtergrond acceptabel dat provincies geen actie ondernemen, met uitzondering van Limburg en Utrecht, om de agressie te verminderen?


4. Is de agressie in Limburg en Utrecht positief ontwikkeld tov andere provincies die er geen extra middelen aan besteed hebben? Hebben de provincies die geen extra middelen beschikbaar hebben gesteld andere extra acties ondernomen om de agressie in het streekvervoer te verminderen?


5. Hoeveel geld is er vanuit het Rijk beschikbaar voor sociale veiligheid en welk bedrag is al naar de provincies gegaan daarvoor?


6. Kunt u een overzicht geven hoe de huidige beschikbare middelen bij de decentrale overheden worden ingezet om de afspraken van de Taskforce na te komen?


7. Welke maatregelen gaat u treffen om de sociale veiligheid en toezicht in streekbussen te waarborgen en provincies actiever te laten zijn bij het terugdringen van agressie?


8. Bent u bereid om de sociale veiligheid los te koppelen van de aanbestedingsprocedures tussen de streekvervoerders en provincies en te verplichten deze op te nemen in een landelijk en uniform Programma van Eisen? Zo ja, hoe wilt u dit dan vormgeven en zo nee, waarom niet?

{1} Bron; NOS journaal, zaterdag 13 maart 2010




Partij van de Arbeid