Ingezonden persbericht


Persbericht Henk Angenent daagt telers uit in duurzame estafettetocht

Culemborg, 16 maart 2010
Op maandag 22 maart a.s. start de campagne `Duurzaam telen, begint bij jou' met een spannende wedstrijd op het akkerbouwbedrijf De Meerhof in Flevoland. Henk Angenent lanceert deze campagne door het in een duurzame estafettetocht op te nemen tegen drie andere teams. Angenent zal als captain van de telers de handschoen opnemen tegen een team van journalisten, ambtenaren en partners van telers. In de campagne worden telers gemotiveerd werk te maken van duurzame gewasbescherming-methoden - Good Practices - op het eigen bedrijf. De campagne brengt deze praktische en effectieve methoden extra onder de aandacht bij de Nederlandse telers. Ze zullen uitgedaagd worden om zelf aan de slag te gaan met duurzame gewasbeschermingmethoden. Maar eerst gaan ze op hun `eigen terrein' (een akkerbouwbedrijf) de strijd aan met de laatste elfstedentochtwinnaar.

Henk Angenent en Aart Robaard (eigenaar De Meerhof) Telers werken dagelijks aan goede producten, van trostomaten, tulpen, coniferen, spruitjes, suikerbieten en peren tot rozen. Echter een teler heeft niet altijd alle factoren voor een optimale teelt in eigen hand. Het weer wil nogal eens spelbreker zijn. En insecten genieten vaker dan de teler lief is van zijn oogst. Om de teelt onder controle te houden, maakt de teler gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Gebruik hiervan verhoogt echter de milieudruk en kost de teler geld.
Iedere teler zoekt naar de optimale balans tussen het natuurlijke proces en de noodzakelijke middelen om de teelt te verbeteren. Gelukkig staat de teler inmiddels een breed scala aan succesvolle methoden ter beschikking. Deze zijn echter lang niet allemaal bekend bij de telers. Daarom wordt de campagne `Duurzaam telen begint bij jou' gelanceerd om meer bekendheid te geven aan de gewasbeschermingmethoden. De campagne geeft een extra impuls aan de toepassing ervan en wil een brede acceptatie onder telers bereiken.

De campagne zet telers centraal, die laten zien hoe zij duurzame methoden in de dagelijkse praktijk toepassen. Naast telers richt deze campagne zich nadrukkelijk op hun directe omgeving. Partners van telers, handelaren, bestuurders en collega-telers spelen daarom een belangrijke rol in deze campagne.
Maandag 22 maart a.s. van 13.00 uur tot 15.00 uur vindt de officiële kick-off van de communicatiecampagne plaats op akkerbouwbedrijf De Meerhof in Flevoland (Rendierweg 38, 8251 PD Dronten). De lancering staat volledig in het teken van de spannende estafettetocht waarbij 4 teams al skeelerend, fietsend en rennend het tegen elkaar op zullen nemen.
Meer informatie over de exacte locatie en het programma is te vinden op www.watbegintbijjou.nl. Na de wedstrijd is er de mogelijkheid om Henk Angenent en/of andere telers te interviewen. Voor aanmelden en voor het bijwonen van de wedstrijd en/of interview: ygooijer@clm.nl.

CLM, DLV Plant, projecten LTO Noord, ZLTO, Arvalis en GBE communicatie voeren deze campagne uit in opdracht van het ministerie van LNV.




Ingezonden persbericht