Politie Haaglanden

Persberichten 22 maart

Haaglanden, 22-03-2010

Overleden man in water gevonden
Den Haag Een voorbijganger vond maandagochtend 22 maart om 09.30 uur in het water van het Zuiderpark (ter hoogte van het Hertenkamp) het stoffelijk overschot van een man. De man bleek te zijn overleden. Het gaat om een 44-jarige man uit Den Haag. De politie stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waarop de man in het water is terecht gekomen en is komen te overlijden.

Op de vlucht, in de kast
Den Haag Een 34-jarige Hagenaar probeerde zondag 21 maart tevergeefs aan zijn aanhouding te ontkomen door zich in een café in een kast te verschansen. Een motorsurveillant van de politie zag de man omstreeks kwart over zes s avonds met zijn auto over de Beresteinlaan rijden. Toen de man linksaf de Melis Stokelaan op sloeg, reed hij bijna twee voetgangers aan. De politieagent liet de man stoppen en vroeg hem zijn rij- en identiteitsbewijs. De man gaf de agent daarop een naam en geboortedatum op, waarvan de politieman vermoedde dat ze waren verzonnen. Toen de man vervolgens een blaastest aflegde, waaruit bleek dat hij mogelijk had gedronken, wilde de agent hem aanhouden. De man gaf daarop toe dat hij een valse naam had opgegeven, om direct de benen te nemen. Hij rende een café binnen en verstopte zich in een kast. Op aanwijzingen van de aanwezigen kon de agent de man daar aanhouden. Op het bureau bleek dat de man een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Voor het opgeven van een valse naam en het rijden tijdens een ontzegging is tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Als bonus kreeg de man twee boetes voor verkeersovertredingen.

Duikerstraat: auto te water
Den Haag Een 48-jarige vrouw uit Haarlem belandde zondag 21 maart met haar auto in het water langs de Architect Duikerstraat. De vrouw had net twee weken haar rijbewijs en kwam na haar eerste lange rit in de straat en wilde inparkeren. Daarbij drukte ze per ongeluk het gaspedaal in en niet haar rem. De auto schoot over het parkeervak en kwam in de sloot terecht. De vrouw raakte niet gewond, wel is haar auto total-loss.

Beeldschermdieven op scootmobiel aangehouden
Den Haag - Politieagenten kregen zondag 21 maart de melding dat beveiligers van het MCHaaglanden ziekenhuis twee mannen hadden aangehouden. Het duo probeerden een beeldscherm weg te nemen. Omstreeks 16.20 uur was op camerabeelden in het ziekenhuis te zien dat twee mannen op scootmobielen de gang inreden. Eén van de mannen stapte af en ging op de uitkijk staan, terwijl de ander eveneens afstapte en over de balie heen een beeldscherm wegnam. Direct werden zij aangehouden door de beveiligers die hen overdroegen aan de politie. De twee, Hagenaars (40 en 48 jaar), werden ingesloten op het politiebureau.

Betrapt met gestolen snorfiets
Den Haag Een 16-jarige Haagse jongen schrok zondag 21 maart rond 22.00 uur zo bij het zien van een politieauto dat hij de snorfiets waar hij mee in de hand liep, op de grond gooide en hard wegrende. Dit gebeurde in de Mackaystraat. De politieagenten reden achter de jongen aan en vroegen hem waarom hij wegrende. De jongen had hier geen aannemelijke verklaring voor. Bij controle van de snorfiets bleek dat deze gestolen was. De Hagenaar is hierop aangehouden op verdenking van diefstal.

Inbreker aangehouden
Den Haag Surveillerende agenten kregen zondag 21 maart rond 16.30 uur de opdracht om naar de Fahrenheitstraat te gaan. Daar zou een bewoner achter een vermoedelijke woninginbreker aanrennen. In de Fahrenheitstraat troffen de agenten een 20-jarige Voorburger aan. Volgens het signalement van de aangever en enkele getuigen zou deze man ingebroken hebben in een woning aan het Nachtegaalplein. De Voorburger is hierop aangehouden op verdenking van woninginbraak. In het pand aan het Nachtegaalplein is sporenonderzoek uitgevoerd, in de buurt van de woning hielden agenten een buurtonderzoek gehouden. De politie verstuurde een Sms-alert, waarna enkele getuigen zich bij de politie gemeld hebben.
Politie Haaglanden heeft de aanpak van woninginbraken tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van dit misdrijf dat een enorme impact heeft op het veiligheidsgevoel van bewoners.

Politieauto botst tegen brug
Rijswijk Een 31-jarige politieman botste zondag 21 maart met zijn politieauto tegen een bruggetje nabij de Generaal Swartlaan. De agent achtervolgde twee jongeren op een scooter die met hoge snelheid door het verkeer reden. Een takelwagen moest de beschadigde politieauto wegslepen. De scooterrijder ging er vandoor.

Verdachten auto-inbraak aangehouden
Westland/Maasdijk De politie hield maandag 22 maart om 01.00 uur twee mannen (18 en 22 jaar) aan op verdenking van diefstal uit een personenauto. De politie kreeg een melding dat in een geparkeerde auto aan de De Ruyterstraat werd ingebroken. Daarbij zouden de twee daders zijn weggereden in een witte personenauto. Politieagenten zagen het tweetal rijden en hielden ze aan.

Fietsendieven op heterdaad betrapt
Zoetermeer - Een oplettende getuige belde zondag 21 maart omstreeks 21.40 uur de politie toen hij zag dat twee mannen enkele fietsen uit een fietsenrek aan de Orfeoschouw in de kofferbak van een auto legden en daarna met gedoofde lichten wegreden. Gewaarschuwde politieagenten troffen de auto in de omgeving niet meer aan. Ongeveer een kwartier later zag dezelfde getuige de auto met daarin de beide mannen terugkomen en opnieuw enkele fietsen inladen. De getuige, die nu het kenteken van de auto gezien had, gaf deze informatie door aan de agenten. Zij zagen de auto rijden op de Zwaardslootseweg. De agenten zagen dat achterin de auto enkele fietsen lagen die gedeeltelijk uit de kofferbak staken. Bij controle bleek dat de beide fietsen op slot zaten. De agenten hielden de Zoetermeerders (29 en 41 jaar) aan. De mannen verklaarden even tevoren nog twee fietsen te hebben 'opgehaald' en die in de tuin van hun woning te hebben neergezet. De agenten gingen direct kijken. In de tuin van één van de twee mannen en troffen daar inderdaad meerdere fietsen aan die op slot stonden en van diefstal afkomstig waren. De twee mannen zitten nog vast voor verhoor.

Dronken met auto tegen paal
Zoetermeer - Politieagenten zagen maandag 22 maart omstreeks 00.30 uur dat op de Amerikaweg een auto een lantaarnpaal gereden was, ook waren duidelijk remsporen op de weg te zien. De auto was leeg en er waren geen personen meer in de omgeving aanwezig. Nadat een kraan de auto had weggesleept, namen de agenten een kijkje op het adres waarop de auto geregistreerd stond. Daar troffen zij een man (52) aan die vertelde dat er net iets gebeurd was met zijn auto. Omdat de man onvast ter been was, lieten de agenten hem een blaastest afleggen. De blaastest gaf aan dat de man alcohol gedronken had. Aan het bureau blies de man 920 ugl. De agenten vorderden het rijbewijs van de man in. De politie onderzoekt de zaak. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.