Ingezonden persbericht

Première in Concertgebouw liederen van Korngold

Op maandagavond 22 maart vindt in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw de première plaats van negen nog onuitgegeven liederen van de bekende componist Erich Wolfgang Korngold, die onlangs zijn teruggevonden. De liederen worden gezongen door de sopraan Charlotte Margiono en de bariton Konrad Jarnot in een geheel aan Korngold gewijd programma. De pianiste is Reinild Mees, de artistiek leider van Stichting 20ste-eeuwse Lied, die het concert organiseert. Cultuurhistoricus en Korngold-kenner Caspar Wintermans licht het programma toe.

Het Portret Erich Wolfgang Korngold is een pleidooi voor Korngold als veelzijdig liederencomponist. Liederen uit zijn hele loopbaan komen tot klinken, van nostalgische jugendstil-liederen uit zijn vroege Weense periode tot lichtvoetige songs uit zijn jaren in Hollywood, waar Korngold zich profileerde als succesvol filmmuziekcomponist. De componist viel in zijn tijd op met een lyrische stijl en kleurrijke geïnstrumenteerde orkestwerken. Omdat hij niet modern genoeg zou zijn geweest, raakte hij in de 'serieuze' muziekwereld op de achtergrond. Inmiddels wordt zijn muziek herontdekt en zijn het vioolconcert en de opera Die tote Stadt standaardrepertoire geworden. Stichting 20ste-eeuwse Lied hoopt dat het recital er toe bijdraagt dat ook zijn liederen meer bekendheid krijgen. Op maandagavond
15 maart werkt Stichting 20ste-eeuwse lied mee aan het programma Hollywood in Wenen in het Haags Filmhuis, een lezing van Leo Samama met livemuziek en fragmenten uit films, waar Korngold muziek bij heeft gecomponeerd.

De Nederlandse sopraan Charlotte Margiono bouwde een bloeiende internationale carrière op. Zij trad op in grote operahuizen en met de belangrijkste symfonieorkesten. De Engelse bariton Konrad Jarnot profileert zich als een van de succesvolste leerlingen van Dietrich Fischer-Dieskau. De pianiste Reinild Mees heeft met vele beroemde zangers opgetreden en onderscheidt zich met bijzondere concertprogramma's en cd's, die door de internationale pers lovend worden ontvangen.

Amsterdam, Concertgebouw Kleine Zaal, maandag 22 maart 2010, 20.15 uur

Stichting 20ste-eeuwse Lied (in samenwerking met Stichting KAM en
Vereniging Vrienden van het Lied)

Portret Erich Wolfgang Korngold (concert in de serie Spotlights)

Charlotte Margiono (sopraan), Konrad Jarnot (bariton), Reinild Mees (piano), Caspar Wintermans (toelichting). Liederen van Erich Wolfgang Korngold.

Toegangsprijs: ¤ 35,-. Kaarten zijn te koop bij de kassa (0900-671 83 45) of via de website van het Concertgebouw: www.concertgebouw.nl.

Voor de redactie

Charlotte Margiono, Konrad Jarnot en Reinild Mees zijn beschikbaar voor interviews. Neem voor interviewafspraken, perskaarten voor het concert, foto's en geluidsmateriaal contact op met Dimitri van der Werf (dimitrivanderwerf@gmail.com / 06-4935 2616).

Het persbericht (als PDF- en als Word-document) en persfoto's zijn te downloaden via de link:

http://klassiekopmaat.wordpress.com/2010/01/16/wereldpremiere-korngold/

Als jullie aandacht willen besteden aan het concert, help ik jullie graag aan extra informatie, een interviewafspraak of perskaarten.

Vriendelijke groet,

Dimitri van der Werf
Stichting 20ste-eeuwse Lied