Wageningen Universiteit en Researchcentrum psychologie, of: wanneer voel je je goed?
Positieve psychologie, of: wanneer voel je je goed?

23 mrt 2010 20:00

Locatie: Lawickse Allee 13, Wageningen

Organisatie: Studium Generale

Welke de factoren zijn bepalend voor duurzaam geluk? Overkomt geluk je, of kun je geluk zelf binnen je bereik brengen? En wat is de betekenis van die kennis voor mensen persoonlijk, maar ook voor de gezondheidszorg en maatschappij?

De psychologie heeft zich lange tijd bijna uitsluitend bezig gehouden met het problematische van de mens. Angst, depressie, agressie en verslaving waren onderwerp van onderzoek. De laatste tijd groeit de aandacht voor het positieve. De âpositive psychologyâ bestudeert de omstandigheden waaronder mensen tot ontplooiing en tot ontwikkeling komen.

Deze pionierende onderzoeken leveren nu al veel informatie op over de voorwaarden waaronder mensen geestelijk gezond blijven en gelukkig zijn. Dat is belangrijk voor de preventie van geestelijke ongezondheid, maar ook voor het scheppen van condities die in organisaties kunnen leiden tot hoge creatieve productiviteit en plezier in het werk.
Deze eerste avond bespreekt Jan Walburg de uitgangspunten van de positieve psychologie. Hij gaat in op de evolutionaire zin van een gevoel als geluk. En op verbanden tussen erfelijkheid, externe en interne factoren en welbevinden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de relatie tussen inkomen of gezondheid en geluk? Dit vanuit de beginvraag: wat zijn nu precies de factoren die bepalend zijn voor duurzaam geluk.

Dr. Jan Walburg is directeur van het Trimbos-instituut en oud-hoogleraar kwaliteit van zorg. Onlangs publiceerde hij het boek âMentaal vermogen. Investeren in gelukâ. Deze prettig leesbare inleiding in de positieve psychologie werd gepubliceerd bij Nieuw Amsterdam Uitgevers.

Meer informatie: Adri.Bolt@wur.nl

---

Deze lezing in onze âAkademia honoraâ reeks is onderdeel van een serie over positieve psychologie.

Akademia honora is een onderdeel van het Studium Generale programma dat is gericht op het uitdiepen van wetenschapsgebieden en hun onderliggende concepten. Binnen het Akademia honora programma reiken we manieren aan om te reflecteren op: wetenschap/kennis, maatschappij/praktijk en het persoonlijke.

---