Gemeente Someren


Informatieavond natuurgebied Strabrechtse Heide en Beuven

Op 23 en 30 maart organiseren Dienst Landelijk Gebied, Staatsbosbeheer en Waterschap De Dommel en Waterschap Aa en Maas informatieavonden over het natuurgebied Strabrechtse Heide. De Strabrechtse Heide is een bijzonder natuurgebied. Daarom heeft het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het aangewezen als Natura 2000-gebied en de provincie Noord-Brabant als Natte Natuurparel. Het tegengaan van de verdroging op de Strabrechtse Heide is de belangrijkste opgave.

Om de natuur in Europa te behouden heeft de Europese Unie het initiatief genomen voor Natura 2000. Dit is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden. In Nederland zijn 162 gebieden aangewezen. De bescherming van het natuurgebied wordt geregeld in een beheerplan. Daarin staat welke natuurdoelen, genaamd instandhoudingsdoelstellingen, moeten worden gehaald en welke antiverdrogings- en natuurgerichte maatregelen daarvoor getroffen dienen te worden. Bovendien wordt de samenhang tussen de natuurdoelen en de menselijke activiteiten in en om het Natura 2000-gebied zichtbaar gemaakt in het beheerplan. Het doel van het beheerplan is de kwetsbare natuur, zowel planten als dieren, te beschermen. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) en Staatsbosbeheer (SBB) stellen het beheerplan op.

Natte natuurparel Strabrechtse Heide

Waterschappen Aa en Maas en De Dommel werken aan de uitvoering van de Natte Natuurparel (NNP). De provincie Noord-Brabant heeft de meest waardevolle natte natuurgebieden, waaronder de Strabrechtse Heide, aangeduid als NNP. Ze streeft hiermee naar behoud en herstel van een aantal natuurdoeltypen, zoals natte heide. Een belangrijke doelstelling in de Strabrechtse Heide is de verdroging te verminderen of op te heffen. De waterschappen geven een toelichting op de aanpak om inzicht te krijgen in de lokale hydrologie (waterstromingen) om te komen tot de gewenste grond- en oppervlaktewaterregime (GGOR).

Samenwerken voor natuurbehoud

De doelstellingen van Natura 2000 en Natte Natuurparel sluiten voor een groot deel op elkaar aan.

Het beschermen en ontwikkelen van natuur kan alleen van de grond komen als verschillende partijen samenwerken. Daarom werken naast DLG en SBB en de waterschappen diverse andere organisaties mee aan het opstellen van het Natura 2000 beheerplan, zoals de gemeenten Someren, Heeze Leende en Geldrop-Mierlo, provincie Noord-Brabant, de ZLTO, maar ook organisaties als het IVN en de recreatiesector zijn daarbij betrokken.

Opzet informatieavond

De informatieavonden op 23 en 30 maart beginnen om 20.00 uur en eindigen om 22.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open en staat koffie en thee voor u klaar. Vanuit Natura 2000 en NNP Strabrecht zijn er twee presentaties. Vervolgens, is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de aanwezige specialisten van de verschillende betrokken instanties. Ook kunt u zich verder oriënteren aan de hand van kaarten en informatiemateriaal

Locaties:

23 maart: Partycentrum de Platte Vonder, Nieuwendijk 10-14, Someren-Eind;

30 maart: Kasteel Boerderij de Hooizolder, Kapelstraat 29, Heeze.

Voor meer informatie, kijk ook op: www.natura2000beheerplannen.nl Laatst gewijzigd: 15 maart 2010

---