Gemeente Doetinchem

Persbericht, 17 maart 2010

Dinsdag 23 maart: eerste markt op Marktplein

Op dinsdag 23 maart staat de dinsdagmarkt voor het eerst in de nieuwe opstelling op het marktplein. Om 9.00 uur 's ochtends opent wethouder Otwin van Dijk de markt met een speech en plaatst hij, samen met de marktmeesters, het straatnaambord 'Marktplein'.

De eerste marktdag op het nieuwe plein wordt een feestelijk gebeuren met onder andere muziek van de band Swingparade en lekkere hapjes van de markt. Voor de kinderen zijn er ballonnenclowns aanwezig die prachtige ballonfiguren maken.

Verplaatsing
Belangrijkste aanleiding voor de verplaatsing is om de warenmarkt een positieve impuls te geven. Door de markt deels te verplaatsen naar het voorplein wordt de markt meer bij de binnenstad betrokken en ontstaat er aan de achterzijde van het stadhuis op de dinsdag extra parkeerruimte zodat er dan nabij de markt geparkeerd kan worden. Op zaterdag blijft de markt gesitueerd op de huidige plek aan de zijkant van het stadhuis. Dit omdat er in de toekomst op zaterdag steeds vaker evenementen op het marktplein plaats zullen vinden.

Geschiedenis
De stichting van de markt in Doetinchem hebben we te danken aan Otto II, graaf van Gelre. In 1230 hief hij de jaarmarkt, die op 16 oktober te Doesburg werd gehouden, op en verlegde deze naar Doetinchem. Eén en ander in overleg met zijn raad van edelen en dienstmannen en met de burgers van Doetinchem, Zutphen en Arnhem. Doetinchem wilde wat terug doen en schonk de graaf de molen Haep in de Oude IJssel en betaalde hem zes Utrechtse ponden.

Uit een onderzoek van de Centrale Vereniging voor ambulante handel blijkt dat de markt van Doetinchem heden ten dage tot één van de grootste markten in Nederland behoort.