Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Beroepsonderwijs Limburg 2020
Basisscholen en voortgezet onderwijs merken dit al langer, maar inmiddels is ook in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) het omslagpunt bereikt. Tellen de vier Limburgse MBO-instellingen nu nog in totaal ruim 30.000 leerlingen, tussen nu en 2020 houden de ROCs (Arcus College, Gilde Opleidingen, Leeuwenborgh Opleidingen) en het AOC (Citaverde College) rekening met een daling van gemiddeld 12%.

Deze verwachting blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het aan de Universiteit van Tilburg verbonden instituut IVA. De opdracht aan IVA is verleend door een samenwerkingsverband van de vier MBO-instellingen en vijf schoolbesturen in het VMBO, Provincie Limburg en Kamer van Koophandel Limburg. Het eindrapport Beroepsonderwijs Limburg 2020 verschijnt deze week.

De daling van leerlingenaantallen zal op den duur druk zetten op het in stand houden van goed gespreide beroepsopleidingen. Niet alleen de ROCs en het AOC maken zich zorgen, maar ook partners die belang hebben bij een goede infrastructuur van het beroepsonderwijs. VMBO-scholen, die hun leerlingen voorbereiden op een vervolgopleiding in het MBO. Hogescholen, die een belangrijk deel van hun studenten uit het MBO krijgen. Bedrijven en gezondheidszorg, die voor het werven van gekwalificeerd personeel in hoge mate op het MBO zijn aangewezen. Bovendien beseffen ook gemeenten en provincie dat de Limburgse ambities alleen door een goed opgeleide beroepsbevolking waargemaakt kunnen worden.

Op den duur zullen niet alle beroepsopleidingen in alle regios aangeboden kunnen worden. Naar aanleiding van het onderzoek hebben de betrokken scholen besloten dat zij bestuurlijk afspraken gaan maken over de spreiding van beroepsopleidingen in Limburg. Door op tijd hiermee te beginnen, willen zij bereiken dat het stoppen van bestaande, maar ook het starten van nieuwe opleidingen goed op elkaar wordt afgestemd. Vrijdag 18 juni organiseren de onderwijsinstellingen samen met Provincie en Kamer van Koophandel een conferentie over de uitkomsten van het onderzoek. Zij willen dan hun partners, waaronder de gemeenten, bij hun toekomstagenda betrekken.

Het volledige onderzoeksrapport is kosteloos beschikbaar via www.iva.nl.

23-3-2010 08:37