Landstede

Landstede verwent vrijwilligers Raalte

Landstede in Raalte greep de landelijke actie NL Doet, die afgelopen zaterdag plaatsvond, aan om de vrijwilligers uit de gemeente Raalte in het middelpunt te zetten.

Met een programma, vol educatieve én verwenelementen. Bijvoorbeeld workshops Thais koken en voetmassage maar ook workshops digitale fotografie en budgetteren.

Motivatie voor de vrijwilligers is vaak de voldoening van de personen waarvoor je het werk doet. In dit geval werden de vrijwilligers zelf in de watten gelegd.

Er is veel aandacht geweest voor de landelijke actie NL Doet. Doel van de actie is dat elke Nederlander zich in ieder geval één dag in het jaar inzet als vrijwilliger en daar zo enthousiast wordt dat hij of zij vaker vrijwilligerswerk wil verrichten.

Landstede Raalte koos bewust voor een andere benadering. Zij vindt dat het gehele jaar al vele vrijwilligers actief zijn en dat deze groep het juist verdient om eens in de watten te worden gelegd.

Wethouder Roger de Groot kreeg de eer om de opening van de dag, gehouden in het onderkomen van Landstede aan de Zwolsestraat, te verrichten. Hij stond even stil bij de explosieve groei die NL Doet (voorheen Make a Difference Day) heeft gemaakt.

In het eerste jaar waren landelijk zon vijftigduizend vrijwilligers actief en vijf jaar later is dat aantal verdrievoudigd. Toch is de traditionele vrijwilliger aan het verdwijnen. Mensen willen het nu in eigen hand houden wanneer ze actief zijn.

In totaal werden zon 130 vrijwilligers op bijzondere wijze welkom geheten. De rode loper lag uit en bij ontvangst werden ze omhelsd door grote knuffelberen.

Zon dag kan eigenlijk alleen plaatsvinden als anderen zich weer als vrijwilliger aanmelden. We hadden in totaal de beschikking over zon 35 mensen, die belangeloos hebben meegewerkt om de dag tot een succes te maken, waaronder ook het college van B & W.

En we mogen natuurlijk onze trouwe sponsor Echte Bakker Jorink niet vergeten, die wederom de lunch heeft verzorgd, aldus Folkert Hilarides, van Landstede.

Seniorenvoorlichter Berna Haarsman (voor de vijfde keer aanwezig!) en Ida Gordijn (werkzaam voor de Algemene Hulpdienst) genieten na afloop van de workshop Thais koken van de loempias en de rijst met kip en cashewnoten.

Een heerlijke dag. We zijn liever bezig dan dat we worden vermaakt. We doen nu mee aan activiteiten, waaraan we anders niet zo snel zouden deelnemen.