Nieuws

Leerplicht en Pandbrigade samen tegen schoolverzuim

Gemeente Den Haag

Uitwisseling informatie en samenwerking

23 maart 2010

De afdeling Leerplicht en de Haagse Pandbrigade van de gemeente Den Haag gaan nauw samenwerken om ongeoorloofd schoolverzuim tegen te gaan.

De Haagse Pandbrigade treft tijdens controles regelmatig leerplichtige kinderen aan die niet in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) staan ingeschreven. De samenwerking tussen Leerplicht en de Pandbrigade zorgt ervoor dat deze kinderen snel weer naar school gaan.

Aanleiding voor de samenwerking is een eerdere, eenmalige actie tussen beide partijen. Daarbij ging het om 6 kinderen die niet op een school stonden ingeschreven. Gezien de Leerplichtwet, hun leeftijd en het ontbreken van een geldige vrijstelling leverde dit 6 gevallen van absoluut verzuim op. De 6 kinderen gaan inmiddels weer naar school.

Afspraken

Als de Haagse Pandbrigade leerplichtige kinderen thuis aantreft en er twijfel bestaat of het verzuim geoorloofd is, neemt de Pandbrigade contact op met de afdeling Leerplicht.

Op hun beurt kunnen leerplichtambtenaren de Haagse Pandbrigade informeren over mogelijk illegale situaties, zoals bouwkundige gebreken of als er bijvoorbeeld teveel mensen in een huis wonen.

Volgens de regels

De samenwerkingsafspraken tussen Leerplicht en de Haagse Pandbrigade zijn niet in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De uitwisseling van gegevens wordt aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens.