Hulpverleningsdienst Groningen


Aantal TBC-patiënten stijgt

Was de tendens een jaar eerder al zichtbaar in het Noorden, nu stijgt ook in heel Nederland het aantal tbc-patiënten. Voor de noordelijke regio reden om de handen in een te slaan. De GGD'en van Groningen, Friesland en Drenthe werken samen aan de tuberculosebestrijding in het Noorden. Door samen te werken kunnen de GGD'en meer bereiken in het terugdringen van tbc.

Stijging

Nederland telde in 2009 ruim 1.100 tbc-patiënten. In het jaar daarvoor waren dat er 957. De noordelijke regio telde in 2009 circa 150 tbc-patiënten en circa 125 in 2008. Zolang tuberculose in de wereld bestaat, vormt de ziekte een reële bedreiging voor heel Nederland. Niet alleen de mensen die in het buitenland zijn geboren nemen de ziekte mee, ook reizigers naar tbc-gebieden brengen de ziekte mee terug naar Nederland. Zo vormt het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika deze zomer voor de Oranjesupporters een reëel risico om met de tbc-bacterie in aanraking te komen. De GGD'en en ziekenhuizen in Nederland zetten zich in om tbc-patiënten op te sporen en te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen.

Werkwijze

De afdeling tuberculosebestrijding van de GGD behandelt en begeleidt mensen die de ziekte tuberculose hebben. Ook brengt de GGD alle contacten van de tuberculose patiënten in kaart. De sociaalverpleegkundige van de GGD stelt dan samen met de patiënt een lijst op van mensen uit de omgeving van de tbc-patiënt. Deze mensen worden door de GGD opgeroepen en onderzocht om na te gaan of ze geïnfecteerd of ziek zijn. Deze werkwijze is effectief gebleken in de aanpak van tbc gezien de jarenlange daling van het aantal tbc-patiënten in Nederland. Door de regionale aanpak in het Noorden kan de GGD nog efficiënter inspelen op tbc-bestrijding en voldoende dekking bieden bij grootschalige tbc-onderzoeken.

Lancering campagne: Stop TBC Iedereen kan genezen

Tuberculose is naast aids en malaria nog steeds de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Om aandacht te vragen voor tuberculose en het feit dat tuberculose door vroegtijdige opsporing en juiste behandeling volledig kan genezen, lanceert KNCV. Tuberculosefonds op 24 maart een fondsenwervende campagne met de titel: "Stop TBC Iedereen kan genezen". Meer informatie: www.stoptbc.nl.

23-03-2010 10:00