Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 23 maart 2010 2010Z04477

Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Eski heeft gesteld over het bericht dat NS-acties vooralsnog niet geldig zijn bij regionale spoorvervoerders.


1. Kent u het bericht "NS-acties vooralsnog niet geldig bij regionale spoorvervoerders"? En het bericht "Treinkaartje voor 1 dag onbeperkt reizen met NS door héél Nederland!"?


1. Ja


2. Is het waar dat de regionale vervoerders het niet eens kunnen worden met de NS over de verdeling van de opbrengsten van actie-treinkaartjes van de NS? Hoe was dit tot op heden geregeld? Vindt u het wenselijk dat de actie-treinkaartjes van de NS niet langer landelijk geldig zijn?


2. Ik heb inmiddels begrepen dat de vervoerders tot overeenstemming zijn gekomen over de verdeling van de opbrengsten van de Kruidvat-kaartjes. Deze kaartjes zijn daardoor toch weer landelijk geldig.


3. Deelt u de mening dat voor veel incidentele reizigers ,,de NS nog steeds synoniem is voor het vervoer per trein? Vindt u met ons dat deze incidentele reizigers niet de dupe mogen worden van de regionale aanbesteding van het spoorvervoer?

3. Een algemene uitspraak over incidentele reizigers vind ik lastig. Iedereen kan daar een eigen beeld bij hebben. Feit is dat er in Nederland al meer dan10 jaar geleden tot decentralisatie is overgegaan en er nieuwe vervoerders op het Nederlandse spoor zijn gaan rijden.


4. Bent u bereid met de NS en de decentrale vervoerders om de tafel te gaan zitten om te zorgen dat zij op korte termijn tot overeenstemming komen over de opbrengsten van deze kaartjes en de geldigheid van deze kaartjes op het hele spoornet?

a
agina 1 van 2 P





4. Het is goed dat NS en de decentrale vervoerders er onderling uitgekomen zijn, Datum waardoor de kaartjes geldig zijn in heel Nederland. 23 maart 2010

Ons kenmerk
5. Bent u bereid de Kamer vóór 15 april 2010 te informeren over de uitkomst van VENW/DGMo-2010/3114 dat gesprek?

5. Dat verzoek heb ik hier ingewilligd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P