Gemeente Lochem


ochem en Waterschap bekrachtigen samenwerking

De gemeente en het waterschap tekenden vrijdag 19 maart een samenwerkingsovereenkomst over de aanpak van de Berkel, om de rivier ter hoogte van de binnenstad van Lochem een stuk aantrekkelijker te maken. Tussen de stuw en de Haalmansweg komen een wandel- en fietspad, een vispassage en natuurvriendelijke oevers. Het project gaat verder onder de naam 'Beleef de Berkel in Lochem'.

Etalage naar de Toekomst
Met deze aanpak wordt de Berkel een aantrekkelijke schakel tussen het hart van Lochem en het zogenoemde 'Etalagegebied'. Aan de Hanzeweg in Lochem wordt een bestaand bedrijventerrein omgevormd tot een multifunctioneel gebied van hoge kwaliteit, naar het masterplan 'Etalage naar de Toekomst'. Dit plangebied wordt begrensd door het water van de Berkel en het Twentekanaal.

Kijk hier voor meer informatie over Etalage naar de toekomst.

Beleef de Berkel in Lochem
Het beoogde resultaat van 'Beleef de Berkel in Lochem' is het weer levendig en aantrekkelijk maken van deze rivier. Levendigheid ontstaat door de aanleg van wandel- en fietsroutes langs de Berkel en door meer mogelijkheden voor recreatie, zoals vissen en kanoën. Ook de ecologische waarde van de Berkel krijgt een impuls. Ter hoogte van de stuw bij Nijha wordt een vispassage aangelegd. Daarnaast gaan gemeente en waterschap aan de slag om de oevers van de Berkel natuurvriendelijker in te richten. Het waterschap geeft hiermee uitvoering aan doelstellingen uit het Nationaal Bestuursakkoord Water, de Kaderrichtlijn Water en het plan om van de Berkel een Ecologische Verbindingszone te maken.

Ontwerp herinrichting
In februari 2010 hielden het waterschap en de gemeente bijeenkomsten voor bedrijven en omwonenden. Zij gaven aandachtspunten mee voor de toekomstige inrichting van de Berkel. Een ontwerpbureau dat in april wordt geselecteerd, gaat hiermee aan de slag. Eind 2010 moet er een inrichtingsplan klaar zijn. Tijdens het ontwerptraject wordt mogelijkheid tot inspraak geboden. Het is de bedoeling dat de uitvoering van het inrichtingsplan begin 2012 start.

Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.