GroenLinks

GroenLinks omarmt idee OV-groepskaart

23 maart 2010

GroenLinks is zeer gecharmeerd van de suggestie van reizigersorganisatie Rover om een groepskaart voor het openbaar vervoer te introduceren. Met deze OV-chipkaart moeten groepen zoals schoolklassen gemakkelijker kunnen reizen. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vraagt demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat vandaag om bij de vervoersbedrijven er op aan te dringen een dergelijke kaart te ontwikkelen.

De belofte was dat de ov-chipkaart het reizigersgemak zou dienen. Obstakels die dat principe in de weg staan, moeten we één voor één uit de weg ruimen. Zoals het gebrek aan een groepkaart bijvoorbeeld. Je zult maar met dertig kleuters onder je hoede met de tram op schoolreisje gaan. Waarom zou je die dertig kleuters dan met een eigen chipkaart opzadelen?, vraagt van Gent zich af.

GroenLinks is verbaasd dat het Rotterdamse vervoersbedrijf RET de overheid de schuld geeft dat elke reiziger, jong of oud, een eigen kaart zou moeten hebben. Geen idee waar dat staat in de wet, aldus Van Gent.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent aan de minister van Verkeer en Waterstaat over het bericht Rover wil ov-groepskaart voor schoolklassen.


1. Kent u het bericht Rover wil ov-groepskaart voor schoolklassen? (1)
2. Herkent u het beeld dat scholen in Rotterdam klagen over het afschaffen van de strippenkaart, waardoor het veel lastiger wordt met groepen kinderen te reizen? Zo nee, bent u bereid bij de RET te informeren of zij met dergelijke klachten bekend zijn? Zo ja, wat is uw oordeel over deze situatie, waarbij het reizigersgemak allerminst gediend lijkt te zijn door de introductie van de ov-chipkaart?
3. Ziet u wettelijke belemmeringen, waardoor vervoersbedrijven geen groepskaart zouden kunnen introduceren, bijvoorbeeld voor schoolkinderen? Zo ja, welke? Zo nee, bent u van mening dat een dergelijke groepskaart een welkome aanvulling op het ov-kaart-assortiment is en bent u bereid er bij de vervoersbedrijven op aan te dringen een dergelijke kaart te ontwikkelen?
4. Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het eerst volgende Algemeen Overleg ov-chipkaart?

(1) http://www.nu.nl/binnenland/2210631/rover-wil-ov-groepskaart-schoolklassen.html