Senternovem

23-03-2010 |

Warmte grootste energieverbruiker

Het primair energieverbruik in Nederland is 3.232 petajoule (PJ) per jaar. Ruim 40 procent daarvan wordt gebruikt voor verwarming, zo blijkt uit cijfers van SenterNovem. Dat is veel meer dan voor opwekking van elektriciteit (24 procent), voor transport (18 procent) of voor gebruik van olie en aardgas als grondstof (18 procent). 2020 te kunnen realiseren. Dit vergt een forse aanpassing van het beleid, dat tot nu toe hoofdzakelijk op duurzame elektriciteit is gericht.

Het zwaartepunt van het klimaatbeleid moet dus bij warmte liggen om de overheidsdoelstellingen van 20 procent duurzame energie, 20 procent energiebesparing en 20 procent CO2-reductie voor 2020 te kunnen realiseren. Dit vergt een forse aanpassing van het beleid, dat tot nu toe hoofdzakelijk op duurzame elektriciteit is gericht. Duurzame warmte kent gelukkig veel vormen: biobrandstoffen als hout, stro en organisch afval, winning van biogas uit natte organische stromen, winning van aardwarmte (geothermie), warmtepompen en zonnewarmte. Maar ook voor energiebesparing door hergebruik van warmte is een enorm potentieel. In Nederland wordt jaarlijks het equivalent van 15 miljard m3 aardgas aan warmte geloosd, even veel als nodig is om ruim 10 miljoen gezinnen te verwarmen. Een belangrijk deel kan gebruikt worden voor verwarming van gebouwen en kassen.

Zowel in duurzame warmte als in hergebruik van restwarmte ligt Nederland op Europees niveau achter. Nederland is wel een van de koplopers als het gaat om het efficiënte, gecombineerde opwekken van elektriciteit en warmte (wkk). De stichting Warmtenetwerk werkt aan een duurzamere warmte- en koudevoorziening in Nederland door onder meer kennisoverdracht via de website, seminars en vakbladen, door innovatiestimulering en door voorstellen voor betere regelgeving en beleid. Binnen Warmtenetwerk zijn verschillende werkgroepen actief bezig met themas als beleid en regelgeving, opleidingen en techniek en economie.
Wijzigingsdatum |

23-03-2010