Gemeente Maassluis

Maassluise kinderen in `filmdebat' met de burgemeester


De raadzaal werd op 18 maart 2010 omgetoverd in een `filmzaal'. De 16 kinderen van de Naschoolse Opvang die deelnamen aan het driedaagse filmproject van Veilig Opgroeien, namen als volleerde raadsleden zitting in de raadzaal om na de filmpjes in debat te gaan met burgemeester Koos Karssen. Het publiek wachtte in spanning af...

16 Maassluise kinderen van 9 tot en met 12 jaar waren acteur en regisseur in filmclips over onderwerpen als leefstijl, omgangsvormen, respect etc. Dit driedaagse filmproject werd aangeboden door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met het doel om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de kernwaarden van onze democratie: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Het preventieteam Veilig Opgroeien heeft dit aanbod aangenomen, omdat het goed past bij dit succesvolle project waarin participatie van de jeugd één van de doelstellingen is. De acteurs en regisseurs uit de filmclips zijn kinderen die de locatie Dijckhuis en Pleinhuis bezoeken van de Naschoolse Opvang van Stichting Kinderopvang Maassluis.

Op 4 maart jl. maakten de kinderen kennis met de onderwerpen en spraken via stellingen met elkaar. Onder andere kwam naar voren dat afspraken met elkaar maken best lastig is, want `grote mensen hebben iedere dag een ander humeur, je weet het nooit van tevoren'. Ook werd duidelijk dat je eigen gedrag het gedrag van anderen bepaalt. `Als je aardig bent voor anderen, dan zijn zij het ook voor jou'. Die middag werd al nagedacht over een script voor de filmclips.

De kinderen gingen op 11 maart jl. enthousiast aan de slag met het filmen en monteren. Op18 maart jl. gingen zij tot slot met burgemeester Koos Karssen in gesprek over hun filmclips. De kinderen lieten bijvoorbeeld weten dat ze last hebben van hondenpoep op speelveldjes. Ze zien in dat sommigen zich niet aan afspraken houden: `Ik zie soms een bordje `verboden voor honden' met daarnaast gewoon een hoop'.

`Lampjongeren' zeiden via hun filmclip, dat zij graag meer lantaarns willen om zo de veiligheid in een donker park te vergroten. Hangjongeren ervaren de kinderen soms als vervelend en worden dan door hen weggejaagd, waarop iemand zei: `Later word ik geen hangjongere, ik heb wel wat beters te doen!'. En een spannende clip over een inbraak had als boodschap: `Heb respect voor anderen en kom niet aan andermans spullen'. Na de discussie bleek dat je samen veel kunt bereiken.

Karssen was onder de indruk van de jonge mondige burgers. Hij gaf aan de genoemde onderwerpen op te pakken en hij ziet graag de kinderen eens terug in de raadzaal.

De filmclips zijn binnenkort te zien via de gemeentelijke website en via de site van Stichting Kinderopvang Maassluis. Meer informatie over dit filmproject of over Veilig Opgroeien staat op www.maassluis.nl onder de button Veilig Opgroeien.