KNHS

Nederland favoriet voor WB finale dressuur
23 maart 2010
WB finale dressuur

DEN BOSCH (KNHS) - Voor de wereldbeker finale dressuur, die tijdens Indoor Brabant verreden wordt, zijn de Nederlandse ruiters favoriet voor de topklasseringen. Edward Gal (Harskamp) met Moorlands Totilas en Adelinde Cornelissen (Beilen) met Jerich Parzival lijken op voorhand onderling uit te gaan maken wie de finale gaat winnen.

"Het zal tussen die twee een spannende strijd worden en de kracht van Nederland wordt nog eens onderstreept door het gegeven dat Anky van Grunsven (Erp), die afgelopen weekeinde nog drie van de vier wedstrijden in Dortmund winnend wist af te sluiten, zich niet heeft weten te plaatsen voor de finale", aldus Gerrit Jan Swinkels, die de koningin van zijn concours wel van start ziet gaan in de internationale dressuurwedstrijden die ook worden verreden. "Anky heeft voor die wedstrijden ingeschreven met IPS Salinero en hopelijk weet zij daar duidelijk te maken dat zij een hoofdrol in de wereldbeker finale had kunnen spelen".

De wereldbeker finale dressuur wordt voor de 25ste maal verreden en negen keer kwam Van Grunsven als winnaar te voorschijn. Naast Gal en Cornelissen start de Brabantse Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) met Hunter Douglas ook in de finale.
Samen met Anky gaan Marlies van Baalen (Brakel), Jeannette Haazen (Neeroeteren B.), Christa Laarakkers (Winschoten) en Edward Gal met Sisther de Jeu de strijd aanbinden met een zevental buitenlandse combinaties, waaronder Isabell Werth met haar nieuwste talent El Santo, het aanstormende Duitse talent Carola Koppelmann, terwijl haar landgenoot Matthias Alexander Rath ook een tweede paard meeneemt. Mede daardoor is op donderdag en zaterdag het dressuurprogramma van een zeer hoog niveau. Dit wordt tevens in de hand gewerkt doordat het prijzengeld in de wereldbekerfinale maar liefst met 300.000 Zwitserse Franken bedraagt.

Op donderdag opent de ringmeester om 10.30 uur de dressuurring voor het eerst om de deelnemers in de Rabo Future Test binnen te laten. Zij worden gevolgd door ruiters die deelnemen aan de Kür op muziek voor Para Equestrian ruiters. Om 16.00 uur is de Grand Prix in het kader van het CDI, gevolgd door de nationale dressuurwedstrijd in de klasse Z-ZZ, waarmee Indoor Brabant haar verbondenheid toont met de regio. Om 19.30 uur gaat de eerste ruiter van start in de Grand Prix van de Wereldbeker finale.
Ook zaterdag staat voor een belangrijk deel in het teken van de dressuur. Om 09.00 uur start de finale van de Tinello Cup klasse ZZ, gevolgd door de internationale Grand Prix Special. Daarna is de finale van de Tinello Cup in de Prix St. Georges. Om 14.00 uur begint de door Ricoh gesponsorde Wereldbeker finale met de Kür op muziek.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.indoorbrabant.com

Indoor Brabant is het eerste Nederlandse indoor concours dat is toegetreden tot de elite van vijf sterren paardensportevenementen dankzij een zeer goed gevulde prijzenpot. De Wereldbeker finale dressuur heeft maar liefst 300.000 Zwitserse Franken aan prijzengeld te bieden en de springruiters hebben in totaal 500.000 Zwitserse Franken te verdelen. Voor de nationale rubrieken is 8.000 beschikbaar en in de internationale dressuurrubrieken (niet Wereldbeker) wordt er gestreden om 23.000. Het totale prijzengeld van Indoor Brabant 2010 komt hiermee op 562.000. Van de acht internationale springrubrieken tellen er maar liefst zeven mee voor de FEI World Ranking List.

Foto: www.melissen.net