InterfaceFLOR eerste tapijtfabrikant met Milieuproductverklaring

23/03/2010 11:18

InterfaceFLOR

EPD maakt einde aan intransparante 'duurzame' labels

Scherpenzeel, 23 maart 2010 - InterfaceFLOR is het eerste Europese bedrijf met een Milieuproductverklaring (EPD) voor tapijttegels. Zowel de Scandinavian Collection, Elevation als de Straightforward-tegel beschikken over het geverifieerde certificaat dat alle 'bestanddelen' en milieueffecten gedurende de levenscyclus vermeldt. Met de universele ingebruikname van de Milieuproductverklaring hoopt InterfaceFLOR dat er een eind komt aan de intransparante en commercieel gemotiveerde wirwar aan milieulabels.

Levenscyclusanalyse

InterfaceFLOR maakt al geruime tijd gebruik van levenscyclusanalyses (LCA's) om de milieueffecten van al zijn producten en processen te meten. Met de Milieuproductverklaring EPD (Environmental Product Declaration) kan InterfaceFLOR de milieueffecten nog nauwkeuriger bepalen. Standaardisatie en validatie door een onafhankelijke partij verduidelijken de uitgebreide productinformatie aanzienlijk.

Milieuproductverklaring (EPD)

Milieuproductverklaringen zijn gebaseerd op duidelijk omschreven, EU-brede productcategorisatieregels. De verklaringen maken de milieueffecten van bouwproducten inzichtelijk en leveren de data die voor groene bouwcertificeringsystemen zijn vereist. Daarnaast ondersteunen de verklaringen architecten in hun streven om duurzame gebouwen te ontwerpen. De EPD wordt vaak beschreven als een geavanceerd productcertificaat, dat alle 'bestanddelen' en milieueffecten van een product tijdens de gehele levenscyclus vermeldt. Van energie en materiaalverbruik tot afvalaanbod en uitstoot. Veel commerciële duurzaamheidslabels zijn onvolledig of 'belonen' de intentie om in de toekomst te gaan recyclen al met een label.

Ton van Keken, algemeen directeur van InterfaceFLOR Europa: 'We leven in een tijdperk van "greenwashing", waarin te grote claims en manipulatie van de feiten de grenzen tussen waarheid en hype doen vervagen. De EPD, die samen met de GUT -de milieuorganisatie van de tapijtindustrie- is ontwikkeld, biedt een ongeëvenaard niveau van gevalideerde informatie over de milieuprestaties van verschillende producten. Dit is een grote stap voorwaarts naar transparantie binnen de industrie. Onze klanten hoeven nu alleen maar naar de feiten te kijken om hun eigen conclusies te kunnen trekken. Wij hopen dat ongeloofwaardige claims en certificeringen op basis van bedrijfseigen systemen hiermee verdwijnen en dat een EPD de belangrijkste informatiebron is die bedrijven zullen gebruiken om hun vloerproducten te specificeren.'





http://www.interfaceflor.eu